Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Diyarbakır mitinginde yaptığı konuşmada, “Diyarbakırlı huzurun kıymetini çok iyi biliyor. Biz istiyoruz ki Diyarbakır, diyar-ı huzur olsun. Bugün Diyarbakır’la birlikte tüm bölgemiz, 40 yıldır hiç olmadığı kadar huzur doludur. Hükûmetimiz, emniyet güçlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, güvenlik korucularımız bölge halkının huzuru için ellerinden geleni yaptılar. Bugün devlet hiç olmadığı kadar halkının yanındadır” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Diyarbakır mitingine katıldı. İstasyon Caddesi’nde düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Diyarbakırlıları selamlayarak başladı.

“BİZİM DİYARBAKIR’A OLAN SEVDAMIZ ASLA BİTMEZ”

“Bizim sizden başka kimimiz var. Bizim Diyarbakır’a olan sevdamız asla bitmez” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz aramıza girmeye çalıştılar, terör örgütüyle aramıza girmeye çalıştılar, hendeklerle aramıza girmeye çalıştılar. Sokaklarda sizleri birbirinize kırdırarak tehditle, yağmayla, haraçla aramıza girmeye çalıştılar. Sahabe emaneti olduğu için insanların abdestsiz girmekten çekindikleri bu şehirde Kurşunlu Camii’ni yakarak, Dört Ayaklı Minare’yi yıkmaya teşebbüs ederek aramıza girmeye çalıştılar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, okula gitmesi gereken çocukları ailelerin ellerinden alıp dağa gönderdiklerini ve hayatlarını kararttıklarını söyleyerek, “Diyarbakır Belediyesi’nin önünde anaları ağlattılar. Sizleri tarihinizden, kültürünüzden, inancınızdan, ahlakınızdan, geleneklerinizden kopartıp marjinal örgütlerin kulu kölesi yaparak aramıza girmeye çalıştılar. Bunların çürük merdiveni ile dama çıkmaya çalışanlar da yerle yeksan oldular. Biz Diyarbakır’a gönlümüzü verdik. Biz Türkiye’ye gönlümüzü verdik. Rabbim bize sizlerin gönüllerini kazanmayı nasip eylesin” şeklinde konuştu.

“DİYARBAKIR, YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARLA GÜNEYDOĞU’NUN İSTANBUL’U HÂLİNE GELİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında meşreplerinde ayrımcılığın asla olmadığını, hizmet söz konusu olduğunda ise ayrımcılık bir yana, geri kalmış bölgelere daha çok imkân sağlayıp daha çok kaynak aktardıklarına dikkat çekti. “Yani pozitif ayrımcılık yapıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’ın bölgedeki illerin çoğu gibi uzun yıllar ihmal edildiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Biz İzmir’de, Bursa’da, Konya’da, Kayseri’de ne varsa Diyarbakır’da da o olsun dedik. Bunun için de son 16 yılda Diyarbakır’a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 35,5 katrilyon lira yatırım yaptık. Yani biz Diyarbakır’ı bir kenara koymadık, ‘canımızdır’ dedik, ‘sevdamızdır’ dedik. ‘Burayı ayağa kaldıracağız’ dedik. Hamdolsun, Diyarbakır şu anda yaptığımız yatırımlarla Doğu’nun, Güneydoğu’nun adeta bir İstanbul’u, bir İzmir’i hâline geliyor.”

DİYARBAKIR’A YAPILAN YATIRIMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’ın benzer nüfusa sahip şehirler arasında en çok yatırım yapılan illerden biri olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Eğitimde 5 bin 325 adet yeni derslik kazandırdık. Hiçbir evladımız imkânsızlık sebebiyle eğitimden mahrum kalmasın diye ilköğretim öğrencilerimize 560 trilyon destek verdik. Yükseköğrenim öğrencileri için 5 bin 300 kişilik yurtlar inşa ettik. Diyarbakır gibi sporu seven, takımları iddialı bir şehre 33 bin seyirci kapasiteli bir stat yakışır dedik ve Diyarbakır Stadyumunu yaptık. Eski stadı da inşallah millet bahçesine çevireceğiz. Yani İngiltere’nin Hyde Parkı varsa biz de işte o stadı inşallah böyle bir Millet Bahçesi’ne çevireceğiz. Biz buyuz, biz yaparız, işte bu HDP yıkar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta Diyarbakır’a toplamda bin 242 yataklı 17 hastaneyle birlikte 43 sağlık tesisi kazandırdıklarını, bunlardan birinin de 400 yataklı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu söyledi. Diyarbakır’da ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarına, gazilere, engellilere, yaşlılara, kimsesizlere, yetimlere 16 yılda 6,3 milyar lira destek verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “TOKİ, Diyarbakır’da bin 6847 konut projesini hayata geçirdi. Biliyorsunuz üç yıl önce Suriçi’nde gerçekten asla görmek istemediğimiz acı olaylar yaşandı. Bölücü terör örgütü Suriçi’nde yaşayan vatandaşlarımızın evlerini, iş yerlerini yıktı, sokaklarını çukurlarla kapattı. Camilerini, okullarını, hastanelerini tahrip etti. Güvenlik güçlerimize saldıran teröristler, kaçarken vatandaşlarımızı kendilerine canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştı. Biz sadece bu teröristleri imha etmekle kalmadık, Suriçi’ni adeta baştan sona yeniden inşa ve ihya ettik. Diyarbakır’ın bu sembol bölgesini şehrin tarihine, kültürüne, medeniyet mirasımıza layık bir hâle getirdik.”

“BUGÜN DEVLET HİÇ OLMADIĞI KADAR HALKININ YANINDADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakırlıların huzurun kıymetini çok iyi bildiklerini söyleyerek Diyarbakır’ın ‘diyar-ı huzur’ olması beklentisi içinde olduklarını ifade etti. Bugün Diyarbakır’ın 40 yıldır olmadığı kadar huzur dolu olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hükûmetimiz ve başta İçişleri Bakanımız Sayın Soylu olmak üzere tüm Emniyet güçlerimiz, Silahlı Kuvvetlerimiz bölge halkının huzuru için ellerinden geleni yaptılar. Güvenlik korucularımız el ele verdiler, bölge halkının huzuru için hepsini yaptılar. Bugün devlet hiç olmadığı kadar halkının yanındadır. Uzun bir süreden beri hiçbir Kürt kardeşimiz sadece Kürt olduğundan dolayı mağdur edilmiyor. Her Kürt, bu memlekette her Türk’ün, her Arap’ın, her Laz’ın, her Çerkez’in, her Boşnak’ın sahip olduğu haklar neyse istisnasız hepsine sahiptir. Her kim herhangi bir Kürt kardeşimin herhangi bir hakkını gasp etmeye kalkarsa karşısında önce beni bulur” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık hiçbir teröristin gelip halkın yakasına yapışamadığını, haraç alamadığını vurgulayarak, “Artık hiç kimse gelip Kürt kardeşimin evlatlarını zorla alıp dağa götüremiyor. Artık Belediyenin önünde ağlayan Diyarbakırlı anneler var mı? Artık hiç kimse gelip esnafımızın kepengini kapattıramıyor, ticaretine engel olamıyor. Artık hiç kimse evde, sokakta, kahvede, hayatın her alanında Kürt kardeşimin tepesine binip ensesinde boza pişiremiyor. Kendisine zorla, tehditle herhangi bir şey yaptıramıyor” dedi.

“ARTIK KİMLİĞİNİZİN VE İNANCINIZIN ÖNÜNDE HİÇBİR YASAK YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan artık ret ve inkâr politikalarından eser kalmadığını da belirterek şunları kaydetti: “Artık kimliğinizin ve inancınızın önünde hiçbir yasak yok. Yasak olan tek şey var, o da sizin özgürlüklerinize, sizin hayat hakkınıza, sizin eğitim hakkınıza, iş yapma hakkınıza yönelik terörist saldırılardır. Biz buna izin vermemekte kararlıyız.”

Konuşmasının devamında, “Kürt kardeşlerimizin istisnasız tamamı da diğer vatandaşlarımız gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvencesi altındadır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklı siyasi taleplerin dile getirilme hakkı elbette vardır. Ama bunun da meşru yollar ve hukuki sınırlar içinde yapılması gerekiyor. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak beni bağlayan kurallar diğerlerini de bağlamak durumundadır. Öyle ben şuyum, ben buyum diyerek efelik yapmaya, kuralları, kanunları, milletin hak ve özgürlüklerini hiçe saymaya kalkarsanız kusura bakmayın, bu devlet buna da izin vermez.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar yaptıkları hiçbir reformdan pişman olmadıklarını söyleyerek, “Hiçbir konuda sağladığımız hiçbir haktan geri dönmeyeceğiz” dedi ve attıkları adımların, halka sağladıkları imkânların tüm bu haksızlıkları ortadan kaldırmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.

“Attığımız her adımı uzun uzun düşünerek attık. Eğer bir şeye karşı çıkmışsak, inanın bana çok sağlam ve sizlerin menfaatine yönelik sebepleri vardı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sınırlarımız ötesinde oynanan oyunların hiçbiri Diyarbakır’ın da, Türkiye’nin de hayrına değildir. Yağ acı olunca, unutmayıp pilav da acı olur. Bu ülkenin, bu gücün öteki yapının güdümünde atılan hiçbir adımın sonu hiçbirimiz için özgürlüğe ve refaha çıkmaz. Selahaddin Eyyubi’nin torunlarından intikam almak için kurulan tezgâhlarla kimseyi kandıramazlar” dedi.

“KİMSE KÜRTLERE DEVLET ARAMASIN, KÜRTLERİN DEVLETİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’DİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Dün PKK’yı kullananlar bugün FETÖ’yu baş tacı yapıyorlar. Onların derdi Kürt’ün veya Türk’ün kendisi değil hep birlikte temsil ettiğimiz değerlerdir. İşte bunun için diyoruz ki; coğrafyamızda ne yapacaksak hep birlikte yapacağız. Türkiye hepimizin ülkesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hepimizin devletidir. Kimse Kürtlere devlet aramasın. Kürtlerin devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Biz Irak’ta, Suriye’de verdiğimiz mücadeleyle asırlardır bizleri birbirine düşürerek kurulan sömürü düzenine karşı çıkıyoruz. Biz, terör örgütleri kullanılarak insanlarımızın birbirine kırdırılmasına karşı çıkıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bir dönem ötekileştirilmiş, horlanmış, ezilmiş diğer vatandaşlarımız gibi Kürt kardeşlerimizi de köhne, ceberrut, baskıcı, eski vesayet düzeninin zulmünden kurtarmış olmaktan gurur duyuyoruz. Unutmayın, size zulmeden o vesayet düzeni bizi de yeri geldi hapse attı, yeri geldi partimizi kapatmaya çalıştı. Ülkemizin demokrasi yolculuğunda bugünlere nasıl geldiğini sizler çok iyi biliyorsunuz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendilerinin “Kürt yoktur” demediklerini vurgulayarak Türkiye’nin artık bu noktadan geri dönüşünün mümkün olmadığının altını çizdi. “Biz Kürtlerin bizatihi kendilerini bir sorun olarak gören anlayışa nazire olarak ‘Kürt sorunu yoktur’ diyoruz” sözleriyle konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Herkes gibi sizlerin de özgürlüklerini güvence altına biz aldık. Bizim için asla değişmeyecek ve hep öyle kalacak olan resmî dilimiz Türkçe ne kadar değerliyse, anadiliniz Kürtçe de o kadar kıymetlidir. Kazanılmış diğer özgürlükler de aynı şekilde sizin ananızın ak sütü gibi sizlere helal olsun” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok uzun bir süreden beri bu memlekette bombaların patlamadığını, yolların kesilmediğini, canların yanmadığını vurgulayarak bunu öncelikle güvenlik güçlerinin cansiperane çabaları sayesinde, ama asıl bölge halkının desteğiyle sağladıklarına dikkat çekti. “Bu durumun devamı yine sizlerin elinde” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdiye kadar bölücü terör örgütünün listelerini dağın başında yapıp Meclis’e gönderdiği milletvekilleri sizin hangi yaranıza merhem oldu? Çocuklarınızı terör örgütüne teslim etmekten, keyfinizi kaçırmaktan başka size nasıl bir hizmetle geldiler? Hangi gün, hangi zaman kapınızı çalıp hâl hatırınızı sordular. Sizi boş laflarla, sloganlarla kandırmaya çalışmak dışında ne iş yaptılar? Seçimde oyu senden alıp gidip batıdaki marjinal kesimlerin, terör örgütlerinin hizmetkârlığına soyunmaktan başka ne yaptılar?” şeklinde konuştu.