OSBÜK 18. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Ebubekir Gizli gider, OSB Başkanları ve OSBÜK delegelerinin katılımıyla pandemi tedbirleri alınarak gerçekleştirildi.

TOBB Konferans Salonu’ndaki OSBÜK Genel Kurulu, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Nevşehir Acıgöl OSB Temsilcisi Arif Parmaksız’ın Divan başkanlığında, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Türker Ateş, Polatlı Ticaret Odası Başkanı, Polatlı Ticaret Odası OSB Başkanı ve Polatlı Ticaret Odası OSB Genel Kurul Temsilcisi Ulvi Sakarya ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinin de divan üyelikleriyle gerçekleşti.

Genel Kurul’a hitap eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK’ün artık OSB’ler adına çözüm üreten güçlü bir kurum haline geldiğinin altını çizerek, OSB’lerin TEİAŞ’la yaşadığı SCADA sorunu ile ilgili şunu söyledi: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla, TEİAŞ’la görüşmelerimizi yürütüyoruz. TEİAŞ’ın OSB’lere yazdığı cezaların iptali ve sürenin uzatılması talebimiz devam ediyor. OSB’lerimizin bu sorununu da çözeceğiz inşallah.”

Enerji konusunun OSB’lerin en önemli gündemlerinden birisi olduğunu ifade eden Kütükcü, enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi için de çalışmalar yürüttüklerinin belirtti. Kütükcü, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla, enerji bürokratlarıyla çok defa bir araya geldik. Taleplerimizi ilettik, raporlarımızı sunduk. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcımız Abdullah Tancan beyin makamında, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede beyin, EPDK Başkan Yardımcımızın, TEİAŞ Genel Müdürümüzün, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcımızın katılımıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantıda da camiamızın enerji ile ilgili tüm taleplerini değerlendirdik. Zira özellikle SCADA bağlantısından dolayı TEİAŞ’la yaşadığımız sorun şu an en öncelikli konularımızdan bir tanesi. Biz TEİAŞ’ın yazdığı cezaların iptalini ve süre uzatım talebimizi hem TEİAŞ’a hem de bakanlığımıza ilettik, çözüme yönelik görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

OSBÜK 7 ayrı bakanlığa 13 rapor sundu

OSBÜK’ün pandemi döneminde yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Kütükcü, bu süreçte de her zaman olduğu gibi çözümlere odaklandıklarını aktardı. Pandemi döneminde 7 ayrı bakanlık, TEİAŞ, EPDK ve BOTAŞ gibi kurumlara OSB’lerin talepleri doğrultusunda 13 ayrı rapor ve görüş sunduklarını dile getiren Kütükcü, yapılan çalışmalarla OSBÜK’ü kurumsal hizmet üreten güçlü bir yapıya kavuşturduklarını söyledi. OSBÜK’ün daha kapsayıcı bir kurum haline gelmesi yolunda çok önemli adımlar atıldığını kaydeden Başkan Kütükcü, OSBÜK’ün OSB’ler adına masada oturan ve çözüme katkı sunan bir kurum haline geldiğini anlatarak, sorun ve taleplerin çözümünün her zaman takipçisi olacaklarını vurguladı.

Geçtiğimiz yıllarda yüz yüze gerçekleşen OSB bölge toplantılarına da değinen Başkan Kütükcü, online bölge toplantılarının üçüncüsünü İç Anadolu Bölgesi’ndeki OSB’lerle yaptıklarını, 7 bölgedeki 344 OSB ile de kısa sürede bir araya geleceklerini anlattı.

“Pozitif ayrışmada OSB’ler büyük katkı sağladı”

OSB’lerin Türk sanayisinde lokomotif görevi üstlendiğini kaydeden Başkan Kütükcü, OSB’lerin Türkiye’nin en üretken camiası olduğunun altını çizdi. Başkan Kütükcü, Türkiye’nin pandemi döneminde tüm dünyadan pozitif ayrışmasında OSB’lerin katkısının büyük olduğunu kaydederek, “Pandeminin ilk dönemlerinde elektrik tüketimlerimizde, sanayi üretimimizde, ihracatta kayıplar yaşadık. Ancak çok kısa bir sürede, hatta dünyada eşine az rastlanır bir hızla toparlandık. Geldiğimiz noktada tablo, Nisan ve Mayıs aylarına göre çok daha farklı. Sanayi üretimimiz rekor düzeylerde artmaya başladı. Kapasite Kullanım Oranları, Reel Kesim Güven Endeksi toparlanma eğiliminde. Organize sanayi bölgelerimizin Eylül ayı elektrik tüketimi, pandeminin başladığı Mart ayına göre yüzde 6.7 arttı. Küresel tedarik zincirinin yeniden şekillendiği bu dönemde, Çin’in payı düşerken, Türkiye dünyadaki bu yeni küresel tedarik zincirine eklemlenmiş bir vaziyette. İşte tüm bu başarı hikâyesinin başrolünde Türkiye’nin üreten gücü organize sanayi bölgelerimiz, sizler varsınız. Ben her birinizi emeklerinizden dolayı kutluyorum” dedi.

Kütükcü, pandemi döneminde hükümetin hayata geçirdiği reformlar için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a teşekkür etti.

OSBÜK okul görevi üstleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, organize sanayi bölgelerinin Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, OSBÜK’ün de camianın üst kuruluşu olarak adeta bir okul görevi üstlendiğini aktardı. Büyükdede, “Bu dönem içerisinde OSBÜK yönetimi ile çok yakın bir çalışma stratejisi izledik. OSBÜK’le neredeyse her gün bir araya gelip sorunlara çözüm arıyoruz. Ayrıca OSB’lerden istifade ederek endüstri bölgelerimizle neler yapacağız, belediye hizmet alanı içinde bulunan sanayi tesislerimizle ilgili ne yapacağız onları buradan örnek alarak oraya doğru genişletiyoruz. OSBÜK bir okul gibi oldu bizim için” sözlerini kullandı.

344 OSB’nin başkan ve yöneticilerini “üretim ordusu” olarak tanımlayan Büyükdede, bu durumun büyük bir gücün önünü açtığını kaydetti. OSBÜK’ün Sanayi Bakanlığı’nın bir paydaşı olduğunu da aktaran Büyükdede, yine OSBÜK’ün Türkiye ekonomisinde sivil kurum olarak önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

SCADA sorunu için çalışmalar sürüyor

OSB’lerin SCADA konusundaki sorunun giderilmesi içinde çalıştıklarını ve bu konuda Enerji Bakanlığı’nda bir toplantı yapıldığını dile getiren Büyükdede, “SCADA’dan gelen büyük cezaların ortadan kaldırılması konusu şuan önümüzde örnek bir problem. Bu problemin çözümünde birlikte nasıl çözüm buluruz bunu düşünüyoruz. Bir arada olmak bir nevi güçlü olmak anlamını taşıyor. OSBÜK gibi bir organizasyon olmasa her OSB kendi başına gitmiş olsa gücü orada gösterme imkânı yok” dedi.

Büyükdede, OSB’ler içinden geçen ulaşım ve OSB’lerdeki geri dönüşümle ilgili konularda da değerlendirmelerde bulundu. OSB’lerin hektar olarak da genişlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Sanayi fakiri bir ülkeyiz”

Büyükdede, OSB hektar alanlarının Türkiye genelinde artması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Türkiye’nin elindeki sanayi alanlarını topladığımız zaman 300 bin hektar kadarız. Sanayi fakiri bir ülkeyiz. Türkiye’nin 780 bin kilometre kare alanı içerisinde 300 bin hektarlık toplam alan dediğimiz zaman Türkiye alanının 0.35’yiz.” dedi. Büyükdede, sanayi alanları konusunda İtalya ve Fransa örneklerini verdi. Almanya’yı bu alanda bir başka örnek gösteren Büyükdede, “Almanya’nın alanının yüzde 4,5 sanayi. Almanya’nın alanının yüzde 4,5, bizim alanımızın yüzde 0.35’i yani aramızda 1’e 15 fark var. Bizim OSBÜK ve Bakanlıklar olarak oturup düşünmemiz gereken böyle bir problemimiz var” şeklinde konuştu.

600-650 bin hektar gibi sanayi alanına nasıl ulaşılacağının düşünülmesi gerektiğini aktaran Büyükdede, şuan ki sanayi alanları kadar bir alan daha eklenmesinin önemine vurgu yaptı.