Katar-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali bin Ahmed Al-Kuwari’nin katılımıyla JW Marriott Otel’de gerçekleştirildi.

Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife el-Sani :

Başbakan Al Sani,  Türkiye-Katar İş Forumu’nda konuştu.Türkiye hükümeti ve halkına kendilerine göstermiş olduğu yakın ilgiden ötürü teşekkürlerini sunan Al Sani, iki ülke arasındaki ayrıcalıklı ilişkilerin önemini vurguladı.

​Al Sani, “Bizim ortak paydalarımız, her zaman için ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin daha da güçlenmesi için gerekli altyapıyı oluşturmakta, önümüzü açmakta ve çeşitli iş birliği fırsatları sunmaktadır.” şeklinde konuştu.Bu bağlamda, iki ülkenin olanaklarını birleştirerek yeni pazarlara açılabileceği değerlendirmesinde bulunan Al Sani, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini imzalanan anlaşmalarla farklı bir boyuta taşıdıklarını belirtti.

​Al Sani, iki ülke liderlerinin ortak irade ve talimatlarıyla ilişkileri daha da ileriye taşıma hedefinde olduklarının altını çizerek, “Şüphesiz ulusal ekonomimizin gelişmesinde Türk özel sektörünün rolü büyük.” ifadesini kullandı.

​Her iki ülkenin de menfaatine olacak ortak projeleri hayata geçirme arzusunu dile getiren Al Sani, “Şüphesiz iki ülkenin faydasına olacak ve kardeşlik bağımızı daha da güçlendirecek adımları atma arzusundayız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise konuşmasında, “Tarihimizi ve teröre karşı duruşumuzu parlamentolarında kötülemeye çalışanlar bilmelidir ki tehditlere aldırmayacak, yolumuzdan dönmeyeceğiz.” dedi.

Her iki devlet başkanlarının arasındaki yakın dostluk vesilesiyle, Türkiye-Katar ilişkilerinin özellikle son yıllarda samimi ve vizyoner bir seyir izlediğini ifade eden Oktay, ülkeler arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin samimi kardeşliğin gücüyle gönül köprüleri üzerinde yükseldiğini söyledi.

Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani’nin gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında dostluk ilişkilerini güçlendirme iradesinin bir kez daha kuvvetle teyit edildiğini aktaran Oktay, diplomatik ilişkilerin 46. yıl dönümünün kutlandığı bugünlerde iş birliğinin ulaştığı seviyeyle gurur duyduklarını belirtti.Oktay, iki ülkenin karşılıklı ekonomik ilişkilerinin toplamının 30 milyar dolar seviyesine ulaşmasının sevindirici olduğunu da vurguladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, Katarlı yatırımcılarla stratejik projeleri paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, “Onları Türkiye’nin dinamik ekonomisinden yararlanmaya, Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz.” dedi.Pekcan, forum kapsamında düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, iş insanlarının Türkiye ile Katar arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini, karşılıklı ticaret hacmini ve yatırımları artırarak geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Son zamanlarda Katar ile ticari ilişkilerin yüzde 75 civarında artış gösterdiğini ancak halen 2,3 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Pekcan, bunun iki ülkenin ticaret potansiyelini yansıtmadığını dile getirdi.

Pekcan, Türkiye ihracatının her zaman ekonominin sürükleyicisi olduğuna işaret ederek, Yeni Ekonomi Programı’na göre yapısal dönüşümleri gerçekleştirecek Türkiye’nin yüzde 5 büyüme hızına ulaşacağını bildirdi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu :

Hisarcıklıoğlu, etkinlikteki konuşmasında, Türkiye ve Katar’ın ekonomi dahil olmak üzere pek çok alanda birlikte hareket ettiğini söyledi.Karşılıklı ticaret hacminin son 10 yılda yaklaşık 500 milyon dolardan 3 milyar dolara yaklaştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “10 yıl önce ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi 100 milyon dolarken, şimdi 2,5 milyar dolar. Türk firmalarının Katar’da üstlendiği projelerin değeri 17 milyar dolara ulaştı. Bunlar çok önemli gelişmeler ama işin daha başındayız.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenmesinin bu ülkenin tanıtımı ve turizmi için çok büyük bir fırsat olduğuna işaret ederek, ilk kez Müslüman bir ülkenin organizasyona ev sahipliği yapmasından en az Katarlılar kadar gurur duyduklarını dile getirdi.

 “Katar’ın 2030 Ulusal Vizyonu’nu yakından takip ediyoruz”Katar’ın ortaya koyduğu “2030 Ulusal Vizyonu”nunu yakından takip ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Katar çok doğru bir adım atıyor. Ekonomiyi çeşitlendirme yolundaki bu vizyonu destekliyoruz. Bunu başaracağınıza yürekten inanıyoruz. Zira biz Türkiye olarak yakın geçmişte benzer bir dönüşümü yaşadık.” değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin güçlerini birleştirmesi yönünde çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:

“Bizde büyük bir tecrübe ve cesur girişimciler var. Katar’da ise bizde olmayan sermaye birikimi ve finansal tecrübe var. Somut projelerle bunları bir araya getirelim. Türkiye-Katar ortaklığını da bütün dünyaya kabul ettirelim. Bu hattı, bölgenin huzur-ticaret-zenginlik hattı yapalım.”

efe Bezci  Katar Türkiye iş formu  Ankara

efe bezci -Ankara

ENERJİ PETROL MEDYA CEO -MEHMET ALİ SETENCİOĞLU