Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’daki Türk vatandaşları ile buluşmasında yaptığı konuşmada, “Yurt dışında yaşayan kardeşlerimiz artık gurbetçi değil, Türk Milleti’nin yurt dışındaki gücüdür, elçileri, temsilcileridir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, her zaman ve her yerde sizlerin yanındadır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın çıkarlarını korumak, daima önceliklerimizin başında yer almıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Nagoya’da Türk toplumu temsilcileriyle bir araya geldi. Nagoya Bunri Üniversitesi Kültür Forumu’nda gerçekleşen programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarına selamlar, sevgiler, muhabbetler getirdiğini belirterek, Japonya’da Türk vatandaşlarıyla buluşmanın bahtiyarlığını yaşadığını söyledi.

“YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZIN ÇIKARLARINI KORUMAK ÖNCELİKLERİMİZİN BAŞINDADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yurt dışında yaşayan kardeşlerimiz artık gurbetçi değil, Türk Milleti’nin yurt dışındaki gücüdür, elçileri, temsilcileridir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, her zaman ve her yerde sizlerin yanındadır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın çıkarlarını korumak, daima önceliklerimizin başında yer almıştır. Vatandaşlarımıza, her alanda ihtiyaç duydukları hizmetleri en kaliteli ve en hızlı şekilde sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Japonya’daki Türk vatandaşlarına çocuklarını, inançlarına, kültür, örf ve adetlerine uygun şekilde yetiştirmelerinin yanında Japon toplumuna uyum sağlamalarını tavsiye eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonca’yı çok iyi öğrenmelerinin de bu ülkedeki başarılarını doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Japonya’da Türkiye Büyükelçiliği, Tokyo Diyanet Vakfı ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nin kültürel faaliyetleriyle Türk çocuklarının değerlerine yabancı kalmamaları için üzerlerine düşen her şeyi yaptıklarını ve yapacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Maarif Vakfı tarafından Türk çocukları için Nagoya’ya öğretmen gönderildiğini, Tokyo Büyükelçiliği’nin Nagoya’da gezici konsolosluk hizmeti vermeye başladığını dile getirdi.

“TÜRK VATANDAŞLARININ YAŞADIKLARI ÜLKELERİN EKONOMİLERİNE KATMA DEĞER SAĞLAMALARINDAN GURUR DUYUYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerin ekonomilerine katma değer sağlamalarından gurur duyduklarını ifade ederek, “Burada yasalara saygılı ve Japon toplumuyla uyumlu, eşit haklara sahip bireyler olarak rahat bir hayat sürebilmeniz için sizlere her türlü desteği vermeye hazırız. Bu amaçla Japon makamları ile iş birliği hâlindeyiz” şeklinde konuştu.

Japonya’da FETÖ’ye bağlı okulların, dernekler ve şahısların hâlâ faaliyetlerine sürdürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün yurt dışında Türkiye’ye yönelik yoğun bir karalama kampanyası yürüttüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “PKK neyse DHKP-C neyse FETÖ de odur, bunların birbirinden hiçbir farkı yoktur. Gözünü hırs, kin ve nefret bürümüş FETÖ’cülerin ülkemizin itibarına kara çalmasına asla izin vermemeliyiz. Eli kanlı bu terör örgütüyle mücadelemizde sizlerden destek bekliyoruz” dedi.

“NAGOYA’YA BAŞKONSOLOSLUK AÇABİLİRİZ”

Japonya’da Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı Nagoya’da bir başkonsolosluk açabileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sırasında vatandaşlara başkonsolosluk açılmasını isteyip istemediklerini sordu. Türk vatandaşlarının yoğun şekilde istediklerini belirtmeleri üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dışişleri Bakanımız da burada oy birliğiyle kabul edilmiştir. Japon makamlarının da böyle bir talebe ‘hayır’ diyeceklerini inanmıyorum, onların ‘evet’ demesiyle her türlü adımı atar ve başkonsolosluğumuzu açarız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’nın kendi işgücünün giderek azaldığına, Japon nüfusunun gün geçtikçe yaşlandığına dikkati çekerek, “Japonya’da Nisan ayında kabul edilen bir yasa değişikliğiyle yabancı işçilere kapılar açılmıştır. Japonya’nın işgücü ihtiyacının karşılanmasına, Türkiye olarak kalifiye ve genç nüfusumuzla katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Bu konuda Japon muhataplarımızla görüşmemiz devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“THY, İSTANBUL-OSAKA SEFERLERİNE BAŞLAYACAK”

Japonya’daki Türk vatandaşlarının bu ülkedeki çalışma sürelerini Türkiye’de emeklilikleri için saydırabilmeleri amacıyla, Japonya ile sosyal güvenlik anlaşması müzakeresi yürüttüklerini ve yakında sonuçlandırmayı hedeflediklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın da Nisan 2020’den itibaren Osaka-Kansai Havalimanı’ndan İstanbul seferlerine başlayacağı müjdesini verdi.

Türkiye’nin son 17 yılda atılımlarıyla demokrasiden ekonomiye her alanda adeta çağ atladığını, bir üst lige çıktığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki eğitim, sağlık, ulaşım, sosyal yardım, savunma sanayi, ticaret, tarım ve turizm alanlarında yaşanan gelişmeleri ve yenilikleri anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Velhasıl her alanda ülkemizi geliştirdik, büyüttük, ileriye taşıdık. Şimdi turizmde çok ciddi bir patlama var, Allah’ın izniyle bu yıl 51 milyonu turistte yakalayacağız. Arzumuz Japon turistlerin sayısını da 1 milyona çıkarmak. Eğer Japon turistleri de 1 milyona çıkartırsak o zaman bunu tadına doyum olmaz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’daki Türk vatandaşlarından, Japon halkına Türkiye’yi tanıtmaları ve Türkiye’yi ziyaret etmeleri konusunda çalışmalar yapmalarını istedi.

“DÜNYADAKİ DEĞİŞİM SÜRECİNDEN ÜLKEMİZİ EN KÂRLI ŞEKİLDE ÇIKARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Japonya’nın Osaka kentinde G-20 Liderler Zirvesi’ne katıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin G-20 platformunda temsil edilmesi, ifade ettiğim, saydığım bütün bu gelişmelerin sonucudur, biz bunu yeterli görmüyoruz. 2023 hedeflerimizin en başında, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirmeyi hedefliyoruz. İnşallah bu hedefimize de ulaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye güçlendikçe, karşı karşıya kaldığı sınama ve saldırıların da arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eskilerin, ‘büyük dağın büyük kışı olur’ dedikleri gibi, geldiğimiz yer itibariyle ülkemizin de başında zaman zaman sert rüzgârlar esiyor. Son dönemde, bölgemizde ve dünyada büyük bir değişim, radikal bir yeniden yapılanma süreci yaşanıyor. Türkiye’nin tam merkezinde yer aldığı bir süreçten ülkemizi sadece hasarsız olarak değil, en karlı şekilde çıkarmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE VE JAPONYA’NIN DOSTLUĞU; KÖKLÜ, DERİN VE SAMİMİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Japonya’nın dostluğunun köklü, derin ve samimi olduğunun altını çizerek,  iki ülke ilişkilerin sağlamlığına örnek olarak, Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslara esir düşen Osmanlı askerlerinin Rusya’dan İstanbul’a kiralanan bir Japon gemisiyle getirildiğini, bu geminin Midilli Adası önünde Yunanlar tarafından durdurulduğunu, gemiyi Yunan Pire Limanı’na zorla çektiklerini, burada sekiz ay bekletilmelerine rağmen geminin Japon komutanı Yarbay Çomora’nın gemideki Türk askerlerini Yunanlılara teslim etmediğini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geminin komutanı Yarbay Çomora’yı sevgi, saygı ve minnette yâd ettiğini dile getirdi.

Türk vatandaşlarından kimliklerine, kadim değerlerine sahip çıkmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Unutmayın millî kimliğini kaybeden bireyler, rüzgârın önündeki bir yaprak gibi sağa sola savrulmaktan kurtulamaz. Değerlerini yitiren toplumlar, geleceğine de umutla bakamaz. Her birinizin bu anlayışla evlatlarınıza sahip çıkacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Tokyo’da yoğun temasları olduğunu belirterek, ziyaretinin Türkiye ve Japonya arasındaki dayanışmayı geleceğe taşıması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk vatandaşlarıyla buluşması öncesinde, Nagoya Valisi Hideaki Omura ve Belediye Başkanı Takashi Kawamura’yı da kabul etti.

Kabulde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak  da eşlik etti.