Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Japonya’nın Kyoto şehrindeki Ara Güler Fotoğraf Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından, Ara Güler Müzesi ile Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle sanatçının eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere gerçekleştirilen “Ara Güler Fotoğraf Sergisi”, Londra ve Paris’in ardından üçüncü durağı olan Kyoto’da sanatseverlerle buluştu.

Serginin açılışını G-20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Japonya’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Serginin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Japon yönetici ve halkının misafirperverliğine teşekkür etti. Ara Güler sergisine ev sahipliği yapan Tofukuji Tapınağı yetkililerine de ayrıca teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın yağmurlu bir havada gerçekleştirildiğine atıfta bulunarak, “Bizim inancımızda yağmur rahmettir, berekettir” dedi.

“TÜRKLER VE JAPONLAR ARASINDAKİ KADİM DOSTLUĞU PERÇİNLEYECEK BİRÇOK ETKİNLİK DÜZENLEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Japonya’nın Asya’nın doğu ve batı uçlarında bulunan köklü tarihî geçmişe sahip, kültürel miraslarını korumayı başarmış iki ülke olduğunun altını çizerek, “Bu zengin mirastan, her iki toplumun da istifade edebileceği fırsatların oluşturulması son derece önemlidir. Bizler de bu amaçla 2019 senesini Japonya’da Türk Kültür Yılı ilan ettik. İnşallah sene boyunca Türkler ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da perçinleyecek birçok etkinlik düzenleyeceğiz. Böylece her iki halkın birbirini daha iyi tanımasını tarihî, kültürel, beşeri birikimlerinden daha fazla istifade etmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Türk Kültür Yılı vesilesiyle iki ülke arasında karşılıklı gidiş-gelişlerin artacağına, turizmin canlanacağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu teşvik için şimdiye kadar kültürel bazı etkinliklere imza atıldığını bildirdi.

“Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği” adıyla Topkapı Sarayı sergisinin Tokyo’da iki ay boyunca yoğun ilgi gördüğünü, yaklaşık 170 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de az önce Sayın Prenses Akiko ile sergiyi birlikte ziyaret ettik. Ecdadımızın inceliğini, nezaketini bu sergi vesilesiyle tekrar görme imkânı bulduk. Sergimiz Temmuz ayının sonuna kadar Kyoto Ulusal Modern Sanat Müzesi’nde Japon dostlarımızın ziyaretine açık olacak. Serginin Tokyo’da gördüğü ilgiyi burada da göreceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan Ara Güler Fotoğraf Sergisi’nin de Japonya’da gerçekleştirilen bir başka önemli sanatsal etkinlik olduğunu işaret ederek, daha önce Londra ve Paris’te büyük bir teveccühle karşılanan Ara Güler Fotoğraf Sergisi’ni bu defa Kyoto’da Japon sanatseverlerin beğenisine sunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

“ARA GÜLER’İN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLAR TÜRKİYE’NİN GÖRSEL HAFIZASINI OLUŞTURMAKTADIR”

“Master Of Leica” unvanına sahip, dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri kabul edilen Ara Güler’in 17 Ekim 2018 tarihinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en başarılı sanatçılardan olan Ara Güler’in fotoğraf sergisinin açılışını yapmak şahsım için de gurur kaynağıdır. 90 yıllık ömründe Ara Güler’in çektiği fotoğraflar İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin adeta görsel hafızasını oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ara Güler’in kendini “tarihî makinesiyle yazan bir foto muhabiri” olarak tanımladığını anımsatarak, “Ara Güler, son nefesine kadar fotoğraf makinesinin deklanşörüne bizim için, tüm insanlık için basmayı bırakmamıştır” dedi.

Sergide yer alan yaklaşık 60 fotoğrafın çoğunun, usta sanatçı Ara Güler’in objektifinden doğup büyüdüğü İstanbul’a dair eşsiz izlenimleri yansıttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ara Güler’in yarım asrı aşan meslek hayatı boyunca çektiği fotoğraflar, bugün dünyanın dört bir yanındaki müzelerin, koleksiyonların, albümlerin, sergilerin başköşesinde yer alıyor. İstanbul’u, hayatının ve sanatının odağına koyan Ara Güler’in serüveni, Türkiye’nin yakın tarihinde de adeta bir özet gibidir. Sergiyi ziyaret eden Japon dostlarımızın İstanbul ve Türkiye’yle ilgili bilgi dağarcığına bu vesileyle katkıda bulunmak bizler için büyük bir mutluluk olacaktır. Bu serginin tarihe damgasını vurmuş olan Türk ve Japonlar arasındaki kadim dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, serginin İstanbul’da doğuşuna vesile olan Doğuş Grubu ve Ferit Şahenk’e teşekkür ederek, Ara Güler’in bir kez daha saygıyla yâd ettiğini söyledi.

Tüm Japon sanatseverleri sergiye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prenses Akiko’dan serginin açılış kurdelesini kesmesini rica etti. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Prenses Akiko ve Tofukuji Tapınağı yetkilileri serginin açılış kurdelesini birlikte kesti.