Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ASTOP), 5 Aralık Dünya Gönüllüler (Sivil Toplum Kuruluşları) Günü kapsamında Ankara Ticaret Odası (ATO)’da ödül töreni düzenledi. Törene AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Sivil Toplum Kuruluşları Başkan ve üyeleri katıldı.

BAŞKAN SARITOPRAK: “BU ÜLKE HEPİMİZİN”

Ödül töreninin açılış konuşmasını sivil toplum ve gönüllülük denildiğinde ilk akla gelen isim olan TÜSİAV Başkanı ve ASTOP kurucu onursal Başkanı Veli Sarıtoprak yaptı.

Başkan Sarıtoprak; 50 yıllık sivil toplum geçmişinden anekdotlar paylaşarak Türkiye’de sivil toplum ve gönüllü çalışmaların geldiği noktayı anlattı. Türkiye’yi kalkındırmak için her bir bireyin “ben ülkem için ne yapabilirim” demesi gerektiğini belirten Sarıtoprak, bu anlamda sivil toplum camiasına da büyük görevler düştüğünü dile getirdi.

BAŞKAN BARAN: “5 ARALIK TARİHİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ödül töreniöncesinde konuşan ve ASTOP Sivil Toplum Gönüllüsü Beratına layık görülen ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO olarak daima sivil topluma ve Ankara’nın gelişimine katkı sağladıklarını belirtti. Baran; “Birleşmiş Milletler, 5 Aralık tarihini gönüllülerin çalışmalarını ve faydalarını bütün dünyaya duyurmak ve katılımı arttırmak için Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir. 1985 yılından bu yana ülkemizin de aralarında bulunduğu 123 ülkede bu gün kutlanıyor. Ayrıca yine 5 Aralık, dünyada kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 84’üncü yıldönümü. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya’dan 11 yıl önce, Romanya’dan 12 yıl önce, Bulgaristan’dan 13 yıl önce, Belçika’dan 14 yıl önce ve İsviçre’den de 36 yıl önce verilmiş. Bu nedenle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle anıyorum. 5 Aralık ayrıca Dünya Türk Kahvesi Günü, Dünya Toprak Günü ve Dünya Mühendisler günü.” diyerek 5 Aralık tarihine denk gelen özel günleri kutladı.

Ülkemizde 95 bine yakın sivil toplum örgütü olduğunu ve bu kuruluşlarda yaklaşık 9 milyon gönüllünün yer aldığını belirten Baran, sivil toplum örgütlerinin etkinliğinin, bir ülkenin çağdaşlık seviyesinin ve katılımcı demokrasi anlayışının vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Baran sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çeşitli görüşlerden ve inançlardan insanları bir araya getiren, birlikte saygı içerisinde yaşamalarını sağlayan sivil toplum örgütleri, yürüttükleri faaliyetlerle de bulundukları topluma değer katarlar. Gönüllülüğü çalışma esası olarak görenler, bütün toplumlar için gerçekten çok önemlidir. Daha huzurlu ve iyi bir toplum ancak, bireylerin karşılık beklemeden çalışmasıyla mümkündür. İçinde yaşadığımız toplumu, doğayı yani tümüyle dünyayı daha güzel hale getirmek, ancak ve ancak gönüllülerin çabasıyla mümkündür.Arapça kalp kavramının karşılığı olan gönül sözcüğü, insanın manevi varlığını ve modern gücünü de ifade ediyor. Yani gönüllülük insanın kalbinden gelen ve manevi anlamda da onu doyuran bir eylem olarak ortaya çıkıyor. Sivil toplum örgütlerinin eylemlerini güzelleştiren, gönüllülük esasına dayanmasıdır. Yapılan her eylem insanın mutluluğuna ve huzuruna hizmet etmek niyetiyle başlıyor.”

Sivil toplumcu kimliği ile tanınan ve daha önce ATO, ASO, TÜGİAD, ASİAD, İMKON, TÜSİAV, ANGİAD, Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı ile Ankaragücü ve Gençlerbirliği Spor Kulübü gibi birçok STK’da yöneticilik ve başkanlık yapan AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olarak nitelediği parlamento çatısı altında bir sivil toplumcu olarak hizmet verdiğini belirtti. Aydın, sivil toplum kuruluşlarının birbirlerini tamamlayıcı çalışmalar içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Törende Veli Sarıtoprak Özel Ödüllerine’ne Selçuk Solmaz ve Nükhet Küçükel Ezberci – Banu Küçükel layık görüldü. Diğer ödüller ise; TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, TÜSİAV Dönem Sözcüsü Mustafa Zengin, TÜSİAV Koordinatör Üyesi Altan Palabıyıkoğlu, TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Zafer Yıldırım, ASİAD Başkanı Eda Ersoy, BESİYAD Başkanı Ahmet Münir Yaşar, GÜ Mezunlar Derneği Başkanı Oya Hacıalioğlu, GGYD Başkanı Nezih Allıoğlu, GÜÇ-VAK Başkanı Gülgen Dural, KAİSDER Başkanı Göknur Atalay, KGPD Başkanı Rüveyde Akbay, ORSİAD Başkanı Nedret Yener, OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, SEİS Başkanı Metin Demir, TÜKAL Başkanı Betül Turan, TÜKD Başkanı Meral Güler, YATSİAD Başkanı Yıldıray Yoldar tarafından sahiplerine takdim edildi. Ödüle layık görülen isimler ise şu şekilde: Halil İbrahim Yılmaz, İsmail Küçükkaya, Ersin Akınözü, Erdoğan Çolak, Zübeyde Ozanözü, Niyazi Akdaş, Ayşegül Çakmak Genç, Murat Atan, Birten Gökyay, Prof. Dr. Nuray Kırdı, Dr. Gülseren Buğdaycıoğlu, Süheyla Gürkaan, Ali Yücelen, Doç. Dr. Yeşim Çaplı, Murat Tarman, Mehmet Arpacı.