TÜSİAV GENEL BAŞKANI ;Sayın Veli SARITOPRAK ve Levent Kandemir ‘ in  geleceğin internet medya gazeteciliği hakkında ki röportajı www.ticarihayat.com.tr gazetesinde yayınlanmıştır

Bu haftaki konuğumuz internet gazeteciliği alanında oldukça başarılı olan Levent Kandemir. Kendisi ile internet gazeteciliğini, Türkiye’de internet gazeteciliğinin sıkıntılarını, geleceğini ve beklentilerini detaylı bir şekilde konuştuk.

VELİ SARITOPRAK: Sizi tanıyabilir miyiz ?
Levent KANDEMİR: 1968 Keskin/KIRIKKALE doğumluyum. Eğitimimi Kırıkkale’de tamamladım. Ankara Üniversitesi Kırıkkale Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı bölümünden ayrıldım. Ankara ODTÜ’de Pazarlama ve Programlama dalında eğitim aldım. 1998 yılında Enerji sektöründe 14 yıl görev yaptım, sonrasında Medya-İletişim olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

VELİ SARITOPRAK: Medya geçmişiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Levent KANDEMİR: 1993 yılında Ankara’da RADYONET YAYINCILIK MEDYA A.Ş.’nde ilk deneyim yıllarım oldu. O dönemlerde Ankara Gaziosmanpaşa’dan yayın yapmakta olan İlk Radyo Kanalı idi. Yaklaşık 3 yıl burada yayın ve iletişim konularında görev aldım. O yıllarda hem Dağıtım Şirketlerinde yöneticilik yapmak hem de Radyo ve medyaya zaman ayırmak biraz zordu. Asıl medya ile iç içe olmam 2012 yılının başlarında oldu. Medya da bulunmak ağır sorumluluk gerektiren bir ilke idi.

VELİ SARITOPRAK: Türkiye’de İnternet Gazeteciliği ne aşamada?
Levent KANDEMİR: Bilindiği üzere 21.yüzyılda iletişim ağları, ağ iletişim sistemleri oldukça yaygın ve bir o kadarda göreceli. Sistem gereği bilgisayar ağlarını kullanarak, belirlenen hedeflere yayın sistemi neticesinde erişim sağlayan gazetecilik sistemi, internet üzerinde web diye bildiğimiz ve html olarak kısaltılan, sayfalara yazı yazılmasını sağlayan ve çoklu medya ortamının da sağladığı olanaklarla, internet gazeteciliği ortaya çıkmıştır.
Teknoloji ve gazetecilik birbirine bağlı ve birbirini etkileyen bir ilişkiye sahiptir. Bilgiye ulaşma, yayma, kısaca iletişim konusunda sağladığı imkanlar ve getirdiği kolaylıklar, internet gazeteciliği için de vazgeçilmez bir araç olarak karşımıza çıkmış ve yaygınlaşmıştır.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte geleneksel gazete önemini yitirmeye başlamıştır. Bugün Dünya da ve Ülkemizde, gazete alıp okuma kavramı yavaş yavaş yerini, telefon ya da tabletlerdeki uygulamalar aracılığıyla gazete okumaya bırakmaktadır. Ve yazılı basın kuruluşlarının da mobil uygulaması olup web sitelerinde güncel yayın yapmaktadırlar.
Ülkemizde birçok yazar, medya sektörünün önderleri, gelecek için bir takım öngörülerde bulunmaktadırlar.
İnternet gazeteciliğinin sektörel ve toplumsal etkileri hakkında araştırmalar yaparak, bu konu hakkında paneller ve konferanslar düzenlenmektedir.
İnternet haberciliği yapan kurum kuruluşlar, ilerleyen dönemlerde, nasıl bir adım atmaları gerektiği üzerinde efor sarf etmektedirler. Teknoloji, yeni nesil gazetecilik anlayışının önümüzdeki yıllarda nasıl bir noktaya geleceği konusunda da umutlu bir yaklaşım içerisindeyim.

VELİ SARITOPRAK: Hedefleriniz nelerdir?
Levent KANDEMİR: Sosyal medya alanında ve gazetelerimizde başarılı olmak en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu başarının en önemli kısmını ise ekip ruhu, sosyal kitlelere ulaşım, ve doğru haber yayınlamak oluşturmaktadır. Hedefimiz yeni potansiyel kitlelere erişim sağlamak, ulaşılabilir kitle sayımızı artırmak, öncelikle de marka yaratmak ve Türkiye’de internet medyacılığı alanında ilk 5’in içerisinde yer almaktır.

VELİ SARITOPRAK: Hangi sektörlere daha çok hizmet veriyorsunuz?
Levent KANDEMİR: Sektörel anlamda, enerji alanında yazılarımız ve görsellerimiz vardır. Bunun dışında, resmi kurumlar ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları hedefleyen Sivil Toplum Kuruluşları ve Derneklerimizin, sempozyum, açılış ve etkinliklerine de gazetelerimizde yer veriyoruz.

VELİ SARITOPRAK: İnternet Gazeteciliği sektöründeki sıkıntılar nelerdir?
Levent KANDEMİR: Türkiye’de internet Medyacılığı ana sisteminde, *domain isimleri, yazılımlar, kategoriler, haber içerikleri, künyeleri, haberleri yayınlama hızı gibi kriterler her zaman gündemde olan kavramlar. Bunların hepsi birer maliyet teşkil etmekte.
*Sistemde; birçok haber siteleri içerisinde rekabet kavramı.
*Reklam ve animasyon alımları, yayınlama, bütçe dağılımı olması.

VELİ SARITOPRAK: Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Levent KANDEMİR: Okur kitlelerinin oluştuğu yazılı basının; yavaş yavaş yerini internet gazeteciliği platformlarına doğru hareket ettirmesinin yanı sıra; artık günümüz teknolojisinde bağımsız internet gazeteciliği uygulamalarının hızla yaygınlaşmakta olduğu aşikar görünmektedir.
Türkiye’de haber kaynağı olarak; Facebook, Twitter vs. sosyal paylaşım siteleri, önemli bir kesimi içerisine almıştır. Bu nedenle sosyal medya Türkiye’de popüler bir haber kaynağıdır.
İnternet medya haberlerinin birçoğunda hatta tamamında sosyal medyaya ait birçok link paylaşımları için yer verilmiş, haber kaynağının doğruluğu adeta teyit edilmiştir. Buradan hareketle internet medyacılığının geleceği konusunda;
Doğru haber edinimi, haberin kaynağı, menşeyi ve paylaşım ortamları vs. gibi faktörlerin sosyal medya paylaşım siteleri ile birlikte hedeflenen seviyelere ulaşabileceği ayrıca 21. yüzyıl da internet medyacılığının, geleceğin vazgeçilmezi olacağı kanaatindeyim.

VELİ SARITOPRAK: Ankara’nın internet medya gazeteciliğine ilgisi nasıl?
Levent KANDEMİR: Bizler internet medya gazeteciliği anlamında ,gazetelerimizin Türkiye dahil tüm Dünya genelinde tıklanıp, göreceli olduğu kanaatindeyim. Ankara’nın; hem ülkemizin Başkenti hem de bürokrasi ve özel sektörün yoğun olduğu bir yerleşim bölgesi olması sebebi ile; yazılı basından çok, internet medyacılığını tercih ettiklerini benimsiyorum .

VELİ SARITOPRAK: Kaç okurunuz var?
Levent KANDEMİR: Yaklaşık 7.000 ile 10.000 civarında okurumuz var.