Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Kazakh Invest ev sahipliğinde 10 Kasım 2019 tarihinde İstanbul The Ritz-Carlton otelinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Kazakistan Başbakanı Askar Mamin’in teşrifleriyle Türkiye-Kazakistan İş Forumu düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:

Kazakistan ve Türkiye arasındaki bağları güçlendirecek her faaliyetin kendilerini memnun ettiğini dile getiren Oktay, Biz kendilerine burasının ikinci vatanları olduğunu söyledik. Sadece söylemden ibaret değil. Biz de Kazakistan’a gittiğimizde de orası bizim ikinci vatanımızdır. Dolayısıyla kendilerini vatanlarında, ikinci vatanlarında ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, kardeşlik ve akrabalık temlinde inşa edilen iş birliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in liderlik, vizyon ve yakın dostluklarının kendilerine güç verdiğini söyledi.

Orta Asya’daki en büyük ticari ortaklardan birisi olan Kazakistan’la var olan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin ekonomik temellerle sağlamlaştırma gayesiyle çalışmaların sürdüğünü aktaran Oktay, Sayın Başbakan Askar Mamin ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde gelinen son durumu istişare ederek mevcut ilişkilerimizin daha da geliştirilebilmesi için alınması gereken önlemlere ilişkin son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye ve Kazakistan ikili ticaretine çok önem veriyor ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2019’un ilk dokuz ayında dış ticaret hacmimizdeki yukarı yönlü devam etmekte olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz.bugünkü imzalanan potansiyellerle birlikte- üzerinde olduğunu ifade etmek isterim. Müteahhitlik hizmetlerimizde de yine 493 projeyle yaklaşık 30 milyar dolarlık bir hacimdeyiz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, cumhurbaşkanlarının talimat, vizyon ve hedefleri sayesinde ticaret hacminde 10 milyar dolara ulaştırmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Ülkelerimiz arasındaki çok yönlü ve kapsamlı ticari ilişkileri göz önünde bulundurduğumuzda, mevcut dış ticaret seviyesinin potansiyelin çok uzağında olduğu bir gerçektir.  Burada da masanın iki tarafı yok. Türkiye ve Kazakistan heyetleri birbirleriyle görüşmüyor. Tek bir heyet, tek bir yürek ve tek bir gönül vardır. Şimdi 6 devlet bir devlet diyoruz. O ruhla çalışıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Kara Ulaştırma Karma Komisyonu’nun iki ülke arasındaki iş birliği konularını değerlendirmek üzere, 2020 Nisan’ında toplanması, Hazar Denizi geçişi ve Orta Koridor projeleri çerçevesinde iki ülkenin ortak şirketler ve lojistik merkezleri kurması, tersanecilik alanında iş birliği imkanlarının geliştirilmesi, Bakü-Tiflis–Kars Demiryolu’nun Türkiye ve Kazakistan arasındaki taşımalarda daha etkin bir şekilde kullanılması amacıyla ortak bir çalışma yapılması, İki ülke arasındaki ticarette başta gümrükler alanında iş birliği olmak üzere maliyet ve zaman kaybını önleyecek ortak projelerin hızlandırılması, helal akreditasyon, kombine yük taşımacılığı ve yeni sinerji ortak ekonomi programı eylem planı da yarın Cumhurbaşkanımızın huzurlarında imzalanacaktır. Eğitim alanında 10. Daimi Komisyon Toplantısı’nın en kısa sürede gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. KEK Eşbaşkanı ve Kazakistan Başbakan Sayın Askar Mamin ve Kazakistan heyetine, ülkemize gerçekleştirdikleri bu verimli ziyaret sebebiyle bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye-Kazakistan KEK Onbirinci Dönem Toplantısı Protokolü’nün ülkelerimize, Avrasya’ya ve tüm dostlarımıza hayırlı olmasını diliyor hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin:

“Türkiye ile son 15 yıllık süre içerisinde 30 milyar doların üzerinde ürün ve hizmet takası gerçekleşmiştir. Bu da Türkiye’yi bizim ana ticaret ortaklarımız arasında en üst sıraya yerleştirmektedir.” dedi.
Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Türkiye’de artan, sürekli gelişmekte olan bir iş birlikleri olduğunu belirterek, “Son 15 yıllık süre içerisinde 30 milyar doların üzerinde ürün ve hizmet takası gerçekleşmiştir. Bu da Türkiye’yi bizim ana ticaret ortaklarımız arasında en üst sıraya yerleştirmektedir.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin , Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Kazakh Invest ev sahipliğinde  Türkiye-Kazakistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a kendilerini Türkiye’ye davet ederek ülkeler arasındaki iş birliğini tartışma fırsatını yarattığı için teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve reform insanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anısını da yad eden, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ,Kazakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in de aynı şekilde modern ve rekabetçi bir ekonomi ortaya koyduğunu ve Kazakistan’ın şu anki Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in de bu vizyonu alıp devam ettirme konusunda bir adanmışlık ortaya koyduğunu dile getirdi.

Bütün bu gelişmeler ışığında, Kazakistan aslında ekonomisine bakıldığında, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Asya Kalkınma Bankası tarafından büyüme öngörüleriyle taçlandırılmıştır. Özellikle iş yapma sıralaması 28’den 25’e çıkarılmıştır. Genel olarak baktığımızda, Dünya Ekonomik Forumu küresel rekabetçilik anlamında 55’inci sıraya yerleştirmişti. Bu 4 sıra artmış halidir ve makro istikrar ve altyapının mevcudiyeti gibi önemli kriterlerle değerlendirilmiştir.”

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ,Halihazırda şu an ortak birtakım girişim projeleri devam etmekte, 6 milyar doların üzerinde. Özellikle bu, Türk sermayesi ve teknolojisi nasıl temsil edilmekte, tarımda, gıda üretiminde, madencilikte, işlemede, makinede, altyapıda, inşaat ve diğer pek çok sektörde Kazakistan için son derece önemli yer teşkil etmekte bu şirketler. Kendi ulusal ekonomimiz içerisinde 120 milyar dolarlık bir projelerden oluşan bir portföy önümüzdeki yıllar içerisinde öngörülmüştür.

Önümüzdeki 5 yıllık için bu yeni planın bir parçası olarak, yatırım politikasına yeni bir şekilde yaklaşımlarımızı da gözden geçirmemizi sağlamıştır. Yakın zamanda Astana Uluslararası Finansal Merkezi kuruldu. Bütün dünyada iş yapış anlamında işi kolaylaştıran bir ortam. Burada yabancı doğrudan yatırımı teşvik için bir fon kuruldu.”

Kazakistan’ın gelecekteki büyümesinde yabancı doğrudan yatırımın son derece önemli olduğunu söyleyen Mamin, bu kapsamda eş güdüm bir konseyin oluşturulduğunu ifade etti.

, “Türkiye ile de yine bu noktada birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kazakistan büyük bir ülke. Sürekli olarak, burada altyapımızı sürekli güçlendirmek zorundayız. Çok başarılı bir şekilde, Kazakistan’ı en büyük ve doğrudan transit yeri ve ulaştırma alanında bir merkez haline getirmeye çalışıyoruz. Aslında kıtadaki en dinamik piyasalardan birine doğrudan bir erişim sağlıyoruz. Hazar Denizi’ne giriş anlamında önemli çalışmalar yapıldı. 2018 yılında ticaret anlamında projeler hayata geçirildi.” dedi.

Bugün gerçekleştirilen forumda imzalanacak ikili anlaşmaya değinen Kazakistan Başbakanı Askar Mamin , konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sağlık, ticaret, inşaat, otel, konaklama, lojistik gibi alanlarda çok önemli uygulamalar gerçekleştirilecek. Gerçekten ‘Atakent’ dediğimiz bu vatanla birlikte çalışmalarımız birlikte büyüyecek. Her iki tarafından iş temsilcilerine buradan seslenmek istiyorum, bağlantılarımıza sürekli devam edelim ve inşallah karşımıza yeni fırsatlar çıkacaktır.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin onuruna Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe çalışma ofisinde akşam yemeği verdi.Yemeğe Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir , Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly,katıldı.

Metin Aslım - Kazakistan Türkiye -İstanbul Metin Aslım - Kazakistan Türkiye -İstanbul Metin Aslım - Kazakistan Türkiye -İstanbul Metin Aslım - Kazakistan Türkiye -İstanbul

Enerji petrol medya Ceo – Mehmet Ali setencioğlu,