Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri için bulunduğu New York’ta İklim Eylemi Zirvesi’ne katıldı.

Zirvede katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeryüzünde insanın istifadesine sunulmuş her şeyin, insanlara verilmiş emanetler olduğunu belirterek emanetin bir sonraki sahibine teslim edilinceye kadar en iyi şekilde korunması gerektiğini vurguladı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SONUÇLARI İTİBARİYLE SINIR TANIMAYAN KÜRESEL BİR SORUNDUR”

İklim değişikliğinin sonuçları itibariyle sınır tanımayan küresel bir sorun olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel sorunların çözümünde ise gerek bölgesel gerek uluslararası düzeyde iş birliğinin tesis edilmesinin şart olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tüm ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele hususunda elini taşın altına koymaya davet ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu davet üzerine Kenya ve Birleşmiş Milletler-Habitat ile beraber “Altyapı, Şehirler ve Yerel Eylem” çalışma grubunun eş başkanlığını yürüttüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışma grubunun, iklim değişikliğiyle mücadelede somut etkilerinin günlük hayatta da görülecek kritik bir alanı teşkil ettiğinin altını çizerek, “Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede başarıya ulaşılabilmesi için evvela yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkındadır” dedi.

“TÜRKİYE BUGÜN YENİLENEBİLİR ENERJİDE BÖLGESİNDE LİDER ÜLKE KONUMUNDADIR”

Dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul’da 4,5 yıl boyunca Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını, son 17 yıldır da Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye hizmet ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul ile beraber 81 vilayetimizin tamamında katı yakıtlar yerine doğal gaz kullanımını yaygınlaştırdık. Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır. Halihazırda elektriğin yüzde 30’dan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğiz” diye konuştu.

İklim duyarlı, enerji verimli şehirler inşa ederken afet risklerini de azalttıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet bahçeleri projeleriyle yeşil alanlarının ve dolayısıyla yutak kapasitesini hızla artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım’da 11 milyon fidan daha dikiyoruz. 2023 hedeflerimizden biri orman alanlarımızı toplam alanın yüzde 30’una çıkarmaktır. Ayrıca şehirlerimizdeki trafik sorununu hafifletmek ve sera gazı salınımın  düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz. Demiryolunun toplam yük taşımacılığı içindeki payını yüzde 5’ten yüzde 10’a, yolcu taşımacılığındaki payını ise yüzde 1’lerden 4’e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı tren hatlarımızı önümüzdeki beş yıllık dönemde yaklaşık 5 bin 600 kilometreye taşıyacak, şehir içi raylı sistem uzunluğumuzu ise yüzde 50 civarında artıracağız. Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi tarihî nitelikte projelerimizi hayata geçirdik.”

“2023 İTİBARİYLE YAKLAŞIK 400 BİN BİNADA SIFIR ATIK SİSTEMİNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettiklerini vurguladı.

Türkiye’de uygulamaya koydukları düzenlemeyle plastik poşet kullanım oranını 4’te 3 oranında düşürdüklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eşimin öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi, tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda hızla benimsendi. Sıfır Atık projemizi bütün Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibariyle yaklaşık 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını yüzde 13’ten 35’e taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemdeki en önemli yatırım alanlarından birinin de bisiklet yolları olduğunu ifade ederek 2023’te bisiklet yollarını da bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkaracaklarını açıkladı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE ETMEK ADINA HER BİR COĞRAFİ BÖLGE İÇİN AYRI EYLEM PLANLARI HAZIRLADIK”

Kalkınma hedeflerinden vazgeçmeden iklim değişikliğine uyum ve afetlere karşı dayanıklılığa yönelik politikaları hayata geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına her bir coğrafi bölge için ayrı eylem planları hazırladıklarını, ilk olarak Karadeniz Bölgesi için eylem planının yayımlandığını, diğer bölgeler için de kısa sürede yayımlanacağını bildirdi.

Çalışma grubunun girişimlerini de paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “İlk girişim, yerel iklim yatırımı için liderlik girişimidir. İkincisi ise, herkes için sıfır karbon binalar girişimidir. Bu önemli girişimin iki temel bileşeni vardır. İlki 2030 yılına kadar yeni binaların, 2050 yılına kadar ise mevcut binaların sıfır karbon hâle getirilmesi amacıyla yol haritalarının hazırlanmasıdır. İkincisi; 2030 yılına kadar küresel ölçekte yaklaşık 1 trilyon dolar tutarındaki yatırımın hayata geçirilmesidir. Üçüncü girişimimiz, iklim dostu ulaşım girişimi ile sürdürülebilir kentsel ulaşım sistemlerinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu girişimlerimizin hayırlı olmasını diliyor, tüm ülkeleri imkânları ölçüsünde ve hakkaniyet temelinde elini taşın altına koymaya davet ediyorum. Eş başkanlığını yürüttüğümüz çalışma grubunun geliştirdiği girişimlerin herkes tarafından destekleneceğine inanıyorum.”

MEHMET ALİ SETENCİOĞLU – ENERJİ PETROL MEDYA CEO