Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 TV ve 360 TV’nin ortak yayınına katıldı. Canlı olarak yayınlanan programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu’daki evinde gerçekleştirilen yayın, Anadolu’daki 100’e yakın yerel televizyon kanalında da canlı olarak ekrana geldi.

Programda Gazeteciler Murat Çiçek ve Ersoy Dede ile Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemdeki konulara ve gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE ARTIK İNSANSIZ SİLAHLI VE SİLAHSIZ HAVA ARAÇLARI ÜRETİYOR”

Diğer cumhurbaşkanı adaylarının “Kendi tankımızı, topumuzu tüfeğimizi niye yapmıyoruz da yol, kaldırım, köprü yapıyoruz?” şeklindeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, söz konusu adayların yapılanları takip etmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, takip etseler, bilseler dahi doğruyu söylemediklerini ifade etti. Göreve geldiklerinde savunma sanayinde yerli sanayi üretiminin payının yüzde 20 olduğuna, şu anda ise bu oranın yüzde 65’e çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu noktada dışa bağımlılıktan kurtulduğunu, artık insansız silahlı ve silahsız hava araçlarını ürettiğini, tüfeklerde yerli üretime geçildiğini, tankta prototip yapıldığını ve yakında seri üretime geçileceğini, Atak helikopterlerinin üretildiğini ve ihracata başladığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların bunlardan haberleri yok ki. Türkiye’de savunma sanayinde neler yapılıyor haberleri yok” ifadesini kullandı.

Muhalefetin böyle bir derdinin ve hedefinin hiçbir zaman olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Allah rahmet etsin Nuri Demirağ yerli uçağı yaptı CHP zihniyeti o zaman Nuri Demirağ’ın bu üretiminin önüne geçerek o fabrikayı gaz ocağı fabrikasına dönüştürdü. Bunların mantığı, anlayışı bu. Bunlar Türkiye’de bir yerli, millî sanayi olması diye bir dertleri yok ki. Bir yerlerden aldıkları talimat neyse o talimatın gereğini yerine getiriyorlar” diye konuştu.

“S-500’LERİN ORTAK YAPILMASI KONUSUNDA RUSYA’YA TEKLİF YAPTIM”

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füzeleri ile ilgili bazı NATO ülkelerinin S-400’lerin NATO konseptine ters olduğu yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in bu kararın Türkiye’nin kendi tasarrufu olduğunu ifade ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şu açıklamalarda bulundu: “”Yunanistan’ın S-300’leri var. Şu anda onda S-300 varken ona böyle bir şeyi söylemiyorsun. Öbür tarafta NATO dışında aynı şekilde Suriye’de bunlar var, herhangi bir şey söylemiyorsun. Türkiye’ye gelince böyle bir takılma politikası, bunu anlamak mümkün değil. Biz savunma sanayiine yönelik kendi ihtiyacımız olan ne gerekiyorsa bunların gayreti içindeyiz. Paranız olsa bile vermiyorlar. Ben kendi silahlarımı niye yapmamayım? Biz dedik ki ‘Bunları beraber yapalım’, ona da gelmiyorlar. Rusya bize sağ olsun çok uygun şartlarda kredi verdi. Hem de işin ikinci, üçüncü kademesinde ortaklaşa bir üretime gireceğiz. Ayrıca S-500’lerin ortak yapılması konusunda Rusya’ya teklif yaptım.”

“TÜRK AKIMI, TANAP BİZE GÜÇ KATIYOR”

12 Haziran’da Azerbaycan, Ukrayna, Sırbistan ve KKTC Cumhurbaşkanları ile birlikte açılışını gerçekleştirdiği Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na (TANAP) ilişkin bir soru üzerine, bunun Türkiye’nin ne kadar stratejik konumda olduğunu gösteren önemli bir proje olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Akımı Projesi ve TANAP’la birlikte artık Türkiye için doğal gaz konusunun tehlike veya tehdit olmaktan çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Akımı, TANAP bize güç katıyor. Batı, TANAP’tan kullanırken Türkiye ve Azerbaycan dayanışmasının en güzel örneğini de bulacak. Biz böylece burada stratejik bir konumda temsil görevini ifa edeceğiz” dedi.

“EKONOMİ SADECE CEPTEKİ PARA DEĞİLDİR”

Ana muhalefet partisi liderinin, gerçekleştirilen büyük alt yapı projeleri üzerinden getirdiği eleştirileri nasıl değerlendirdiği sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu adamlar ekonomiyi bilmiyor. Bunlar zannediyorlar ki ekonomi sadece cepteki paradır. Ekonomi sadece cepteki para değildir” sözlerine yer verdi.

Ekonomide ‘kaynakların çeşitlendirilmesi’ diye bir tez olduğunu, devletin bütçelerini kullanmadan, yap-işlet-devret ve kamu-özel ortaklığı modellerini devreye soktuklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunları yapmak suretiyle parayı kim buluyor? İşi yüklenecek olan firma buluyor. Sadece bizden zaman zaman Hazine garantisi istedikleri oluyor. O da bizim için çok çok önemli bir yük değil. Biz bu şekilde yüklenici firmalar ile anlaşırken yüklenici firma çok seri olarak üretimi yapmak durumunda kalıyor. Ne kadar erken bitirirse kendisi de o kadar çabuk para kazanacak. Onun için işe önem veriyor, sıkı tutuyor. Hastanelerde, yollarda, köprülerde, Marmaray’da bu anlayışla Türkiye’yi ayağa kaldırdık. Yüksek Hızlı Trenler de aynı şekilde. Bazıları ‘Türkiye’de ekonomi zor durumda’ diyor. Türkiye’de ekonomi zor durumda olsa bu yüklenici firmalar bu kredileri, rakamları nereden bulacaklar?”

Erdoğan, Moody’s’in Türkiye hakkındaki kararlarına ilişkin, “İnşallah 24 Haziran’dan sonra o Moody’s’e bir operasyon biz çekeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye üyesi olmadığı hâlde ilgili kuruluşun Türkiye hakkında açıklamalar yaptığına değindi ve “Sıfır açıklaması yaptı, büyüme 7,4 çıktı. Ayıp denen bir şey var. Sen bu kadar önemli konumda bir firma olacaksın ve Türkiye’yi nasıl karalarım, onu nasıl zor duruma sokarım, diye adımlar atacaksın. Başaramayacaklar” şeklinde konuştu.

“BU OHAL, TERÖR TEHDİDİ ALTINDAKİ BÖLGELERİ TEHDİTTEN KURTARMAYA YÖNELİK BİR GÜVENLİK TEDBİRİ”

Muhalefetin OHAL nedeniyle rahat kampanya yapamadığı yönündeki eleştirileri hatırlatılarak, “OHAL 24 Haziran’dan sonra kaldırılacak mı?” sorusuna karşılık “24 Haziran’dan sonra bu göreve devamım hâlinde ilk işimiz inşallah OHAL’i kaldırmak olacaktır” açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL’in seçim kampanyalara yansıyan en ufak yanın olmadığına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir tane örnek versinler, OHAL nerede hangi kampanyayı engelledi? Bir defa bu OHAL, bizim göreve geldiğimiz zamandaki OHAL değil. Bu OHAL, tam aksine şu andaki terör tehdidi altındaki bölgeleri, bu tehditten kurtarmaya yönelik bir güvenlik tedbiridir” değerlendirmesinde bulundu.

“BATI’NIN GÜÇLÜ ÜLKELERİNE GEREKLİ OLAN TAVIRLARI KOYACAĞIZ”

Yöneltilen bir soru üzerine, Batı’da yükselen yabancı ve İslam karşıtlığına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sabırla 24 Haziran’ı bir atlatalım. 24 Haziran’dan sonra özellikle Batı’nın güçlü ülkelerine gerekli olan tavırları, tedbirleri biz de koyacağız. Birinci derecede Almanya ile bunları konuşacağız. Bu gidiş, gidiş değil” ifadelerini kullandı. Şu anda Almanya, ABD, Hollanda ve Belçika’da çok sayıda FETÖ, PKK/PYD/YPG teröristlerinin olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlara karşı aldığımız bizim de sinyaller, istihbarat teşkilatımızın tespitleri var. Eğer dost isek, NATO’da berabersek, AB’ye müzakereciysek gelin bu işleri çözelim diyeceğiz. Bu adımları da beraber atmayı planlıyoruz, başka çaremiz yok” dedi.

“TÜRKİYE ARTIK ESKİ TÜRKİYE OLMAYACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk turda siz Cumhurbaşkanı olur ve Meclis farklı olursa nasıl bir Türkiye olur?” sorusuna verdiği cevapta, bunları şu anda konuşmanın çok erken olduğunu ifade ederek, halkın Meclis’te kendisini yalnız bırakmayacağına ve iyi bir sonuç çıkacağına inandığını söyledi.

‘Güçlü Meclis’ derken bunu ifade ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güçlü Meclis’te de işte Cumhur İttifakı’na özellikle halkımızın desteği şart. Cumhur İttifakı, halkımızdan beklenen desteği gördüğü anda evelallah biz yolumuza güvenle gideriz. Cumhurbaşkanlığı noktasında bu gücü halkımızdan aldıktan sonra biz inşallah çok daha farklı bir Türkiye’yi dünyada zeminine oturtacağız ve görmedikleri bir Türkiye’yi görecekler. Bu Türkiye artık eski Türkiye olmayacak. Bu Türkiye, artık böyle ikide bir tökezleyen ayağı prangalı Türkiye olmayacak” sözlerine yer verdi.

“MÜNBİÇ’TE ÇOK DAHA İYİ BİR MESAFE ALACAĞIMIZA İNANIYORUZ”

Programda yer alan terörle mücadele konusunda, Münbiç’le ilgili yaşanan sürece de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı: “Şu anda biz belirlenen takvimle Münbiç’te çok daha iyi bir mesafe alacağımıza inanıyoruz ve süratle de şu anda bu gidiyor. Onlar Fırat’ın doğusuna gitmek suretiyle bu işi rahatlatacaklar ve sözünü verdiler. Üstelik bir de tabi bu silahların üzerindeki kendi seri numaralarıyla filan geri toplayacaklar. Bunun sözünü verdiler. Eğer bunlar, bu seri numaralarıyla bunları geri toplarlarsa oradaki sıkıntı daha da aşılmış olacak. Bunu ben önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bu kayıtlar Dışişleri Bakanımız da ve Bakanlıkta zaten var. Biz de burada gerek Sayın Putin gerek Sayın Ruhani, telefon diplomasisiyle süreci takip ediyoruz. Temennim odur ki, bu işi bir defa süratle bitirelim. Koalisyon güçleriyle Türkiye’ydi, Rusya’ydı, Ruhani’ydi aramızda bir sıkıntı yaşanmasın.”

Kimi cumhurbaşkanı adaylarının, Kandil’de bölücü terör örgütüne yönelik operasyon ile ilgili sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusuna verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’deki muhalefet iş yaptırmama üzerine kurulmuş. Mesela terörle mücadele diye şu anda Bay Muharrem’den bir şey duydunuz mu? Bay Kemal’den terörle mücadele adına bir şey duydunuz mu? Kalkıyor Edirne’de cezaevinde terör örgütü PKK’nın arkasında durduğu bir kişiyi gidip ziyaret ediyor. Bu nasıl bir anlayıştır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin (BM) Filistin kararına ilişkin de, “Filistinli sivillerin korunmasıyla ilgili Güvenlik Konseyinde ABD’nin veto ettiği karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 120 oyla kabul edildi. Sekiz ret, 45 çekimser. Amerika yine hüsrana uğradı” değerlendirmesinde bulundu.

Programın sonunda vatandaşların Ramazan Bayramı’nı da tebrik eden ve bayram dolayısıyla yapılan seyahatlerde dikkatli olunması tavsiyesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aman ne olur sandıklar ihmal edilmesin. Bayramı her zaman yaparız ama sandığı her zaman karşımızda bulamayız” dedi.