Cumhuriyetin Başkenti ,Gazi Mustafa Kemal ATATÜRKün söylevinde dediği gibi “Ankaralıların yurtseverliği ve Ankara’yı başkent yapma düşüncemin doğuşunun tek sebebidir “ sözünden de anlaşılacağı üzere , coğrafî durum ve askerî strateji kazanmış bir Ankara İl sınırları içerisinde ; Tarihi MÖ. 2000 li yıllara kadar uzanan tarihi dokusu , çam ormanları arasında doğası, tabiat varlığı ,termal suları ,tarihi ve kültürel mirasın beşiği Kızılcahamam dan bahsetmeden geçemeyiz.

İşte ;Hüseyin Kutsi Tuncay, 1956 yılında burada Kızılcahamam ‘ da dünyaya geldi. Emekçi bir ailede yetişen Tuncay, Türkiye’ de kaos ve terörün yoğun olduğu 1972 – 1975 yıllarında Gazi Motor Sanat Enstitüsünde mesleki edinimini sağladı.

Türkiye’de model övgüsü alan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nin (Anadolu OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi TUNCAY, başarılarının yanı sıra disiplinli ve çalışkan yaşam tarzıyla da örnek oluyor.
1976 yılında Ankara Belediyesi’nde teknisyen olarak işe başlayan Tuncay, ardından askerliğini yaptı. Askerliğini tamamladıktan sonra ise 1980 darbesi olmuştu. Ülke çok zorlu günlerden geçiyordu ancak Tuncay, pes etmemeyi kendisine görev edinmişti. Ailesinin de hayata karşı güçle durabildiği bir dönemde ışık olmayı başardı ve mesleğiyle ilgili deneyim kazanacağı sektörlerde çalışarak hem hedefleri doğrultusunda kendisini geliştirdi hem de maddi kazanım sağladı.

Cumhuriyetin kuruluş felsefesini yaşam biçimi edinen Tuncay, ülke için üretmek, katma değer sağlamak istiyordu. Bu düşünce ile 1984 yılında iş makinalarına bakım ve onarım yapan ortaklı bir şirket kurdu. 1989 yılında ortaklıkları sona eren Tuncay, inancından vazgeçmedi ve Anadolu İş Makinaları Ltd. Şti.’ yi (ANİŞMAK) eşiyle beraber işleterek, iş makinalarının yürüyen aksamlarını üretmeye başladı.

Türkiye’ nin ekonomik buhranlarına rağmen üretimden vazgeçmeyen Tuncay, bir aile şirketi olan ANİŞMAK ile bugün uluslararası standartlarda yerli üretim yapıyor. Sektörünün marka ismi ANİŞMAK, alanında dünyanın en iyileriyle çalışıyor. İhracatta ve ithalatta başarılarını katlayarak yoluna devam eden ANİŞMAK, markasına olan güven ile çıtasını yükseltiyor.

Anadolu OSB Başkanlığı
Hüseyin Kutsi Tuncay, 1997’de temelleri atılarak iki kooperatif ve bir güç birliği şirketi ile var edilen Anadolu OSB’nin kuruluşundan itibaren başkanıdır.
Hüseyin Kutsi Tuncay yönetiminde profesyonel ve uzman kadrolarla yatırımcılarına hizmet veren Anadolu OSB; ileriyi gören, planlı sanayileşmenin en iyi örneklerinden olmuştur. Bölgede dört yıl içerisinde 64 firma üretime geçmiş ve 2500 kişi istihdam edilmiştir. Ana alanda bulunan tüm altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. Anadolu OSB’ nin hızlı ve rasyonel büyümesine bir yenisi eklenerek 106 hektarlık bir alan ile genişleme alanı projesinin çalışmalarında sona yaklaşılmıştır.

Ayrıca Tuncay yönetiminde Anadolu OSB’de kuruluşundan itibaren hiç kamu kaynağı kullanmamış olup, bugün için sadece bir katılımcısının yatırım maliyeti, kuruluş maliyetinin üstündedir.
Modern stratejileri ve çevreci uygulamaları olan çok sayıda projeye hayat veren Tuncay’ın, Anadolu OSB’de bulunan Uyuz Gölü adındaki bataklığı yağmur suları ile yeniden canlandırarak oluşturduğu gölet şu an pek çok türden canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Doğa uyumlu tasarımlar konusunda etkin çalışmalara imza atan Tuncay yönetiminde Anadolu OSB’nin tüm caddeleri ve sokakları ağaçlandırılmıştır. Bölge’de 10 binden fazla ağaç bulunmakta olup, fabrikaların etrafında yeşillendirme çalışmaları yapılmıştır. Öte yandan Bölge’de hava kirliliği yaratan, bacalı fabrikalara da yer verilmemektedir.

Ülkenin tarihsel kimliğine saygınlığını ve hissettiği vefa borcunu her fırsatta gösteren Tuncay ile Anadolu OSB’ de cadde ve sokaklar Kurtuluş Savaşı’ nın dönüm noktaları ile adlandırılmıştır. Bu isimler sırasıyla; Gelibolu, Sakarya, Dumlupınar, 30 Ağustos ve 29 Ekim’ dir. Çanakkale şehri dışında ilk Çanakkale Şehitleri Anıtı Anadolu OSB’de yapılmıştır. Anıtın üzerinde Çanakkale Savaşlarında Ankara’dan kaybedilen 1764 askerin ismi yazmaktadır. Bu askerlerin anısına dikilen 1764 badem ağacından elde edilen gelir ile de eğitime fon sağlanmaktadır.
Hüseyin Kutsi Tuncay, mesleki ve teknik eğitime büyük önem vermektedir. Bu alanda yapılan tüm çalışmalara destek olmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Anadolu OSB’de mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilere iş garantili, uygulamalı eğitim almaları sağlanmakta olup, ihtiyaçlı ve başarılı öğrencilere burs verilmektedir.
Ülke ekonomisinin arzu edilen noktaya ulaşabilmesi için yaratıcı düşünce ile üretimin gücünün birleştirilmesi gerektiğini çok kez kamuoyuyla paylaşan Tuncay, bu çerçevede Anadolu OSB ile Başkent Üniversitesi arasında düzenlenen ve üç ana başlıkta toplanan anlaşmaya imza atmıştır. Bu başlıklar; sağlık, eğitim ve rekreasyon alanı kapsamındadır. İmzalanan protokollerin içeriği ise şöyledir:

1- Sağlık Protokolü

Sağlık Protokolü ile Anadolu OSB Bölge Müdürlüğü binasına bir poliklinik yapıldı. Poliklinik doktor, hemşire, ambulans ve tüm sağlık teçhizatları ile hizmet veriyor. Bu hizmetten Anadolu OSB personeli, Bölge çalışanları ve Malıköy Halkı ücretsiz faydalanabiliyor. Öte yandan yine bu anlaşma çerçevesinde Anadolu OSB personeli ve Katılımcıları Başkent Üniversitesi’ nin tüm sağlık hizmetlerinden indirimli yararlanabiliyor.

2- Eğitim Protokolü

Anadolu OSB ile Başkent Üniversitesi arasında yapılan ‘Eğitim Protokolü’ ile mesleki ve teknik eğitime destek verilmektedir. Bu işbirliği çerçevesinde 18 Mart 2018 tarihinde Meslek Yüksekokulu ve Sürekli Mesleki Eğitim Merkezi’nin inşaatına başlanıldı. Örnek proje ile Anadolu OSB içerisinde iş garantili uygulamalı mesleki eğitim verilecek. Öte yandan Başkent Üniversitesi Kazan Meslek Yüksekokulu öğrencileri Anadolu OSB’ de staj yapmaktadır. Öğrenciler, Anadolu OSB’de bulunan Türkiye’ nin ulusal çapta marka olmuş firmalarıyla projelerini tamamlamakta ve bu çalışmaları üretimde kullanabilmekteler.

3- Rekreasyon Protokolü

Bu işbirliği kapsamında, Anadolu OSB ve Başkent Üniversitesi tarafından oluşturulan bir ekip tarafından ‘Anadolu Vadisi Kentsel Tasarım Projesi’ çalışmaları tamamlanmıştır. Kısa sürede hayata geçirilmesi hedeflenen proje ile Anadolu OSB rekreasyon alanı; ticari işletmeler, eğitim ve sağlık tesisleri, kreş, otel, kargo, müze, spor alanları, restoran, dini mekan gibi üniteler inşa edilerek, yaşam alanına dönüştürülecektir.

İşte Enerji Petrol Medya ailesi olarak; Ankara da sanayileşmenin devasa yatırımlarına öncülük etmesinden, istihdama katkılarından, mesleki ve teknik eğitime kazandırdıklarından, çevreye olan duyarlı ve uygulamalı yatırımlarından, sağlık alanında özverili çalışmalarından, Ülkesine ve Ankara’ ya duyduğu sevdasından, yardımsever kişiliğinden, iş yaşamında ki ufkundan ve azimliliğinden ve hem Ülkesine hem de Ankaramıza gerçekleştirdiği dev yatırımlarından ötürü;

İyi ki varsın Hüseyin Kutsi TUNCAY diyoruz.

Saygılarımla

Levent Kandemir