Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Kore’ye gerçekleştirdiği resmî ziyaret sırasında imzalanan anlaşmaların ardından yapılan ortak açıklamada, “Bilim, teknoloji ve AR-GE alanlarında ikili iş birliğinin dördüncü sanayi devriminde müştereken hareket edebilmek amacıyla büyük önem taşıdığı hususunda hemfikir olduklarını belirtmişlerdir. Söz konusu alanlarda iki ülke arasındaki uzman değişiminin artırılması ve yeni iş birliği alanlarının aranması için çaba gösterilmesi hususunda mutabık kalmışlardır” denildi.

Resmî ziyareti vesilesiyle Güney Kore’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile birlikte, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleşen imza töreni sonrasında, Türkiye ile Güney Kore tarafından ortak bir açıklama yayımlandı.

“İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK KAPSAMLI GÖRÜŞMELER YAPILDI”

Yapılan toplantının ve düzenlenen devlet yemeğinin, iki ülke lideri arasındaki dostluk bağlarını güçlendirdiği belirtilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon’un, ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kapsamlı görüşmeler yaptığı aktarıldı.

Ülke liderlerinin, iki ülkenin Kore Savaşı’nda birlikte verdikleri mücadeleden kuvvet alan kardeşliğe dayalı iş birliğini güçlendirmeye ve iki halk arasındaki ortak tarihî ve duygusal bağlara büyük değer atfettikleri kaydedilen açıklamada, liderlerin; ikili ilişkilerin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda hızla gelişmesinden memnuniyet duyduğu, iki ülkenin hükûmetleri ve özel sektörleri arasında temas ve iş birliğinin artırılması hususunda mutabık kaldıkları açıklandı.

Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA), ekonomik ilişkilerin ve ikili ticaretin daha dengeli şekilde artırılarak genişletilmesi için önemli bir dayanak olduğuna işaret edilen açıklamada; liderlerin, Yatırım ve Hizmet Ticareti Anlaşmalarının yakın zamanda yürürlüğe gireceğini açıkladıkları, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nda değişiklikler yapılması ve Deniz Taşımacılığı Anlaşması’nın bir an önce imzalanması konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.

İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ İŞ BİRLİĞİ ALANLARI YARATILMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon’un, iki ülke arasında başarılı altyapı iş birliğinin sembolü haline gelen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün başarıyla tamamlanmasından ve Çanakkale 1915 Köprüsü projesinin hızla ilerlemesinden memnun olduğu dile getirilen açıklamada, liderlerin ulaşım, altyapı, enerji ve savunma sanayii alanları dâhil olmak üzere iş birliği projelerini genişletme hususunda anlaştıkları vurgulandı. Açıklamada, “Bilim, teknoloji ve AR-GE alanlarında ikili iş birliğinin dördüncü sanayi devriminde müştereken hareket edebilmek amacıyla büyük önem taşıdığı hususunda hemfikir olduklarını belirtmişlerdir. Söz konusu alanlarda iki ülke arasındaki uzman değişiminin artırılması ve yeni iş birliği alanlarının aranması için çaba gösterilmesi hususunda mutabık kalmışlardır” ifadelerine yer verildi.

2011’de Ankara’da Kore Kültür Merkezi’nin kurulduğuna, Seul’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin yakın zamanda kurulacak olmasına işaret edilerek, liderlerin kültür, turizm ve eğitim alanlarında temasları artırma hususunda mutabık kaldıkları ifade edilen metinde, şu açıklamalara yer verildi: “İki lider, ülkelerinin sadece ikili düzeyde değil, çok taraflı platformlarda ve BM dâhil olmak üzere uluslararası kuruluşlarda da yakın iş birliği içinde olmalarını memnuniyetle not etmişler ve mevcut iş birliğini daha da güçlendirme hususunda mutabık kalmışlardır. İki lider, özellikle, orta ölçekli güçte bir iş birliği mekanizması olarak ortaya çıkan MIKTA’yı daha da güçlendirme ve zirve düzeyine yükseltilmesi dâhil MIKTA iş birliği seviyesini geliştirme yollarını ele alma hususunda anlaşmışlardır. G-20’nin uluslararası ekonomik iş birliğindeki önemini teyid eden iki lider, G-20 bünyesinde iş birliğini sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır.”

KORE YARIMADASI’NIN NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMASI VE BARIŞIN TESİSİ

Açıklamada; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,2018 Korelerarası Zirve’nin başarılı ev sahipliği için Cumhurbaşkanı Moon’u tebrik ettiği, tarihî nitelikteki “Kore Yarımadası’nda Barış, Refah ve Birleşme için Panmunjom Ortak Deklarasyonu”nun kabul edilmesinden memnuniyetini ifade ettiği aktarıldı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon’un da, Korelerarası Zirve vesilesiyle Güney ve Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’nda bir daha savaş olmayacağını ilan ettiklerini ve uluslararası kamuoyunun iş birliğiyle barış, refah ve birlikte yaşama için yeni bir yol açmaya karar verdiklerini vurguladığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “İki lider, Korelerarası Zirvenin Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması, Yarımada’da kalıcı barışın tesisi ve Korelerarası ilişkilerde sürdürülebilir gelişmenin sağlanması için önemli bir zemin hazırladığını takdirle not etmişlerdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin Kore Yarımadası’na, Kuzeydoğu Asya Bölgesi’ne ve dünya barış ve refahına katkı sağlayacak olan Kore Cumhuriyeti’nin yeni bir tarih sayfası açılmasına yönelik çabalarına verdiği tam desteği yinelemiştir. İki lider, dünya barışı ve istikrarı ile terör ve mülteci krizi gibi küresel ölçekteki çeşitli konularda iş birliği yapma hususunda mutabık kalmışlardır. İki lider, Filistin ve Suriye dâhil olmak üzere Orta Doğu’daki durum hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlar ve Suriye’deki ihtilafın kalıcı siyasi bir çözüme kavuşturulması ve insani krize çözüm bulunması için uluslararası toplumun ortak çaba göstermesi gerektiğini dile getirmişlerdir. Cumhurbaşkanı Moon, Türkiye’nin Suriye’deki insani krize çare bulunması ve ihtilafın çözüme ulaştırılması amacıyla gösterdiği çabaları büyük bir takdirle karşılamıştır.”

Açıklamada ayrıca; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterilen sıcak misafirperverlik dolayısıyla takdirlerini dile getirerek, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon’u Türkiye’ye davet ettiği, onun da bu daveti memnuniyetle kabul ettiği de belirtildi.

ULUSAL MEZARLIK ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon ile görüşmesi sonrasında Ulusal Mezarlığa gitti. Mezarlığa çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından tütsü yakıp ölenler anısına saygı duruşunda bulundu ve anı defterini imzaladı.