Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Yakın zamanda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışını yapacağız. Bu açılış, inşallah Haziran ayının başında gerçekleştirilecek ve bu seçim öncesi de gerek milletimize gerekse tüm dünyaya bizim bir müjdemiz olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, gerçekleştirdikleri baş başa görüşme ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi oturumunun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesindeki seçimleri kazanmasının ertesinde ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapan Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev’i başarısından dolayı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev’i Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

“AZERBAYCAN’LA BÜTÜN ALANLARDA MÜŞTEREK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Aliyev’in vizyoner liderliği altında Azerbaycan’ın gelişmeye, güçlenmeye, bölgesinin istikrar abidesi olarak parlamaya devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah Türkiye olarak bu süreçte daima kendileriyle birlikte el ele, omuz omuza her alanda, siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel, bütün alanlarda müşterek çalışmaya devam edeceğiz ve geleceği de kuşatmaya devam edeceğiz; bu konuda kararlılığımız tamdır” dedi.

Kendisinin de seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Azerbaycan’a yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu durumun bir gelenek hâline gelmiş olması, aramızdaki kardeşlik hukukunun en güzel, en müşahhas örneğidir. İnşallah 24 Haziran’dan sonra da ilk yurt dışı ziyaretimi ben de Azerbaycan’a tekrar yapma durumunda olurum” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’nın açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en önemli güzergâhlarından birini oluşturan bu hattın verimli biçimde kullanılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini, bu çalışmaların çok kısa sürede tamamlanacağını kaydetti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARETTE MİLLÎ PARA KULLANIMI

Önümüzdeki dönemde yeni projeleri de hayata geçireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlardan en önemlisinin, ekonomik alanda yerli ve millî paraya geçişin olacağını ifade etti. Bunun yanında yine müşterek olarak atmayı hedefledikleri önemli adımlar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın zamanda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışının yapılacağını bildirdi.

Bu açılışın Haziran ayının başlarında gerçekleştirileceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim öncesi gerek milletimize, gerekse tüm dünyaya bizim bir müjdemiz olacaktır” dedi.

“AZERBAYCAN, TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK YATIRIMCI”

Güney gaz koridorunun önemli bir parçası olan TANAP’ın, sadece Türkiye’yle Azerbaycan arasında doğal gaz alışverişinde değil, aynı zamanda bütün Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı yapacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliağa’da yapımı devam eden Star Rafinerisi’nin inşaatının da yakın zamanda biteceğini, Eylül-Ekim aylarında Cumhurbaşkanı Aliyev ile birlikte açılışını yapmayı planladıklarını söyledi.

Azerbaycan’ın böylelikle Türkiye’deki en büyük yatırımcı hâline geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileri taşınmasının öncelikli hedef olduğunu, savunma sanayinde de birlikte atılması gereken adımların bulunduğunu ifade etti.

Bugün önemli bir adım atarak, Tercihli Ticaret Anlaşması Müzakerelerine İlişkin Mutabakat Zaptı’nın imzalamasının kendisini çok memnun ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın da kısa süre içinde hayata geçirileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında Azerbaycan ile ikili ilişkilerin yanı sıra, Gürcistan, Türkmenistan, İran ve Pakistan’la oluşturulan üçlü iş birliği mekanizmalarının önemine dikkat çekerek, bu mekanizmaların söz konusu ülkeler ve bölge için yarar sağlayacak projelerin geliştirilmesi bakımından büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Mayıs 2018 tarihinin Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 1918 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin 100. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, bu önemli yıl dönümü dolayısıyla bütün Azerbaycan halkını tebrik etti. Bu bağımsızlığın ilanında ve Azerbaycan’ın sınırlarının belirlenmesinde katkısı bulunan Kafkas İslam Ordusu’nun da bundan tam 100 yıl önce kurulduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılı boyunca Kafkas İslam Ordusu’nun kahraman şehitlerini de layıkıyla anmak için her iki ülkede gerekli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

“ORTAK DURUŞUMUZ YUKARI KARABAĞ’DA DA, AFRİN’DE DE KENDİNİ GÖSTERMİŞTİR”

“İki devlet tek millet sloganı boş bir ifade değildir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için bu vesileyle Haydar Babayı da rahmetle anıyorum. Bu ifadenin altında aziz şehitlerimizin kanlarıyla attıkları imza var. Çanakkale destanında, Bakü’nün kurtuluşunda işte bu kardeşlik ruhuna şahit olursunuz. Ülkelerimiz arasındaki iş birliği ve dayanışma bugün de aynı anlayışla devam ediyor. Bizim ortak duruşumuz Yukarı Karabağ’da da, Afrin’de de kendini tüm dünyaya aynen göstermiştir” şeklinde konuştu.

15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sonrasında kendilerine geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek veren ilk liderlerden birinin Cumhurbaşkanı Aliyev olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Azerbaycan yönetimi bugün de başta FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemizde bize en fazla destek veren ülke konumundadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Operasyonu sırasında da gerek Azerbaycan hükûmeti ve gerek Azerbaycan halkı hep bizimle beraber oldu. Biz de Yukarı Karabağ sorununu başından beri kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkeleriyle ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ivedilikle çözümü en büyük arzumuzdur. Bu konuda Azerbaycan’a verdiğimiz desteği bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceğiz. Askeri ve savuma sanayi alanlarındaki iş birliğimizi de güçlendirmek hususunda kararlıyız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının sonunda, 7. Konsey Toplantısı’nın hem iki ülke arasındaki bağların tahkim edilmesi, hem de kritik kararların alınması bağlamında son derece faydalı olduğunu belirtti. İmzalanan anlaşmaların bunun bir ispatı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üzerinde mutabık kalınan bütün konuların takipçisi olacaklarını ve stratejik ilişkileri daha da yukarılara taşımak için tüm imkânlarıyla çalışacaklarını ifade etti.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: “AZERBAYCAN’DA BÜYÜK SEVİNÇLE TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİNİ İZLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra söz alan Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, kendisine ve heyetine gösterilen ilgi ve misafirperverlik için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bugün yapılan müzakerelerin Türkiye ve Azerbaycan’ın birliği, kardeşliğinin sağlamlığını gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Aliyev sözlerini şöyle sürdürdü: “Aziz kardeşimin liderliği sayesinde Türkiye büyük ve şerefli yol geçmiştir. Biz Azerbaycan’da Türkiye’yi seven insanlar Türkiye’deki gelişmeleri çok büyük sevinçle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devrinde Türkiye’nin iktisadi, siyasi, sosyal gelişmesi bizi yürekten sevindirir. Türkiye, bugün dünya çapında bir güçtür ve gittikçe bu güç daha da büyür, dostlar sevinir, istemeyenlerin de keyfi bozulur. Biz Azerbaycan’da büyük sevinç hissiyle Türkiye’nin inkişafını, gelişmesini görürüz.”

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev onuruna resmî öğle yemeği verdi.