Marmara’ya ve Boğaz’a hakim bir tepe üzerinde kurulmuş ,400 yıl boyunca Osmanlı sultanlarına konutluk ve siyasi merkezlik etmiş,Bir koluyla Asya’ya, diğeriyle Avrupa’ya uzanarak iki kıtayı da kucaklayan kent olan Ülkemizin ve Dünyamızın en güzel şehri olan İstanbul ..

İşte Hamdi AKIN ;17 Ağustos 1954 tarihinde İstanbul da dünyaya geldi. Evli ve 2 çocuk Babasıdır.
Babasının , Ülkemizin BAŞKENT i Ankara da işleri nedeniyle Ankara‘ya yerleştiler.Babası Hasan Akın Bursalı olup, annesi Hikmet Hanım ise Kayserilidir.

Öğrenim hayatına Ankara da devam eden Hamdi AKIN, Ankara Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Okul dönemlerinde üstün çalışma yeteneği ve azmi onu ticari hayatın içerisine taşıdı. Okuldan mezun olur olmaz Ankara da ticari hayatına başladı .

Üstün zekası ve tartışılmaz dehası ile sektörde başarılar peşi sıra geliyordu .

1976 yılında ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren kendi şirketi AKFEN A.Ş yi kurdu. 1999 yılında şirketlerini AKFEN holding çatısı altında topladı.

Akfen’in faaliyet konusu; havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren bağlı ortaklık ve iştiraklerine yatırım yapmak, idare ve koordinasyonunu sağlamaktır.

Holding, Tepe İnşaat Sanayi A.Ş., PSA International, Souter Investments LLP, Kardan N.V, gibi ulusal ve uluslararası tanınmış müteşebbis ortaklarla beraber ortaklıklar işletmektedir. Akfen Holding’in dünyanın başlıca otel zincirlerinden olan ACCOR S.A. ile Türkiye’de yapılacak Novotel ve İbis otel markaları için stratejik işbirliği mevcuttur.
Onun bu sergilediği hizmetler Devlet kanadında da takdirle karşılandığı için sırası ile ,
Antalya Havalimanı Terminal Binası
Kayseri Erkilet Havalimanı,
Samsun (Çarşamba) Havalimanı, Isparta Havalimanı
TÜPRAŞ inşaatı nın yapımlarını gerçekleştirdi.

1997 senesinde Tepe Grubuyla beraber TAV‘ı kurdu. ve İstanbul Atatürk Havalimanı‘nın ihalesini aldı. Kısa süre içinde sektöründe büyük bir başarı öyküsüne dönüşen TAV, havalimanı yapım projelerinde hem de havalimanı işletmeciliği gibi yepyeni bir alanda küresel bir marka konumuna geldi. 2006 yılında yeniden yapılanarak “işletme” ve “yapım” faaliyetlerini, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olarak düzenledi. TAV Havalimanları bugün Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Gazipaşa havalimanlarını; yurtdışında ise Gürcistan‘ın Tiflis ve Batum, Tunus‘un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya‘nın Üsküp ve Ohrid, Suudi Arabistan‘ın Medine, Letonya‘nın Riga havalimanlarında faaliyet gösteriyor.

Hamdi Akın, 1999 yılında Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı’nı (TİKAV) kurdu.
TİKAV :sürekli gelişen bilgi çağında yeniliklere uyum sağlayabilen, toplumsal ve evrensel değerlere saygılı, çevreye duyarlı, sosyal sorumluluk bilincine sahip bireylerin yetişmesi için sosyal sorumluluk projeleri geliştirerek toplumsal fayda sağlamayı misyon edinmiştir.

Uluslararası Gençlik Ödülü Programı kapsamında bugüne kadar 8 milyondan fazla gence ulaşılmıştır. Şimdiye kadar toplamda yaklaşık 12.000 kişiye ulaşılan ülkemizde bugün 55 birimde program aktif olarak uygulanmakta ve 2.500’ü aşkın genç programa katılmaktadır.

Ayrıca :
Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı
London School of Economics : Yurt dışı eğitim programları Düzenlemektedir.

İlerleyen yıllar içerisinde :

2005 yılında, TUV Sud AG ve Doğuş Otomotiv ile birlikte Araç Muayene İstasyonları‘nın işletme hakkını 20 yıllığına kazandı. 2000 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanlığı yaptı. Hamdi AKIN ; Bir çok Dernek ,Vakıf ,Konferedasyon ,Komisyon Başkanlıkları , görevlerinde de bulunmuş olup, bu başarılarının nişanesi olan bir çok ödül almaya hak kazanmıştır . bunlardan birkaçını sıralarsak ;

2000 – yılı Ankara Ticaret Odası tarafından Akfen Dış Ticaret A.Ş.’ne en çok ihracat yapan şirket ödülü,
2004 – yılında Dünya Gazetesi “Geleneksel Ekonominin Şeref Kürsüsü” seçimi sonucunda “yılın işadamı ödülü ve Yeni Para dergisi tarafından “Ekonomide yılın işadamı” Ödülü,
2005 – yılında Milli Prodüktivite Merkezi tarafından “yılın işadamı” ödülü,
2006 – yılında Cnbc-e düzenlediği “İDE2006” İş dünyasının en iyileri “girişimci işadamı” Ödülü,
2006 – yılında TİKAD ve True dergisinin düzenlediği “2006 Türkiye Başarı Ödülleri” seçici kurul tarafından yapılan değerlendirmede “Yılın İş Adamı” ödülü,
2010 – yılında EGSİAD tarafından, Beyaz Altın Türkiye Girişimcilik Ödüllerinde “Yılın İşadamı” ödülü
2010 – yılında EKOVİTRİN tarafından Yılın Starlarında “Yılın İşadamı” ödülünü almıştır.

Hamdi Akın (Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu), Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 1987’de kurulan İDO‘ya, 2011 yılında yapılan bir ihaleyle 861 milyon dolar vererek mevcut iskeleleri 30 yıllığına kiralamıştır.

Hamdi AKIN ; Şirket Portföyü birlikteliği adına verdiği mesajında ;

Kurumsal hayatına 41 yıl önce bir ısı ekipman imalat şirketi olarak adım atan Akfen, bugünlere çalışanları, iştirakleri ve paydaşlarıyla el ele ulaştı; birlikte mutlu oldu ve birlikte büyüdü. Bu kapsamda öncelikle tüm çalışanlarımız, iştiraklerimiz ve paydaşlarımıza 41 yıldır başarımıza katkılarından dolayı teşekkür eder, bu beraberliğin önümüzdeki dönemde de Türkiye için yaratacağımız değerde gücümüzün temelini oluşturacağının bir kez daha altını çizmek isterim.Demekte .

Hamdi Bey ,Muhteşem dehası ,yardımsever ve hoşgörüye der daim iyimser bakışı ,Ülkesine yaptığı büyük yatırımları ile ,Ülke insanına İstihdam oluşturması,dinamik,girişimci,çalışanları ile paylaşımcı,engin deneyim bilgi ve becerisi ve Ülkesine olan sevgisinden dolayı :

İyi ki varsın Hamdi AKIN diyoruz.

Saygılarımla

Levent Kandemir